Obsługiwane przez usługę Blogger.

Krewetki po kreolsku

By 11:30 , , ,

Kuchnia kreolska Luizjany swoich korzeni sięga do europejskich osadników, którzy osiedlili się w tamtym rejonie USA. Szczególnie wyraźne inspiracje czerpie z kuchni francuskiej, hiszpańskiej i portugalskiej. Jedną z najpopularniejszych potraw są krewetki po kreolsku, czyli krewetki duszone w aromatycznym, warzywnym sosie. Ciekawostką jest, że był to jeden z (wielu) sposobów na krewetki, które wymienił Bubba w filmie „Forrest Gump” ;) 
Muszę przyznać, że nam – fanom krewetek – bardzo to danie smakowało. Było sycące i pożywne, a zarazem lekkie i niezbyt kaloryczne :) 

Photobucket 

KREWETKI PO KREOLSKU 
(2 porcje) 
  • 200-250g krewetek (użyłam mrożonych), 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 duża cebula, 
  • 1 łodyga selera naciowego, 
  • ½ zielonej papryki, 
  • ¼ czerwonej papryki, 
  • ½ puszki pomidorów, 
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 
  • 1 łyżka sosu worcester, 
  • odrobinę ostrego sosu np. tabasco (pominęłam), 
  • 1 liść laurowy, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 czubata łyżeczka mąki, 
  • 300ml bulionu z owoców morza (zastąpiłam wodą), 
  • posiekana zielona cebulka do posypania,
  • ryż do podania 

Cebulę, seler i papryki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i na małym ogniu smażyć cebulę, seler, papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek przez około 5 minut. Dodać pieprz cayenne i mąkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Dodać pomidory z puszki i – mieszając – bulion lub wodę. Dodać liść laurowy, sos worcester i opcjonalnie sos tabasco (jeśli ktoś lubi ultra ostre ;) Doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolać nieco wody, jeśli sos byłby zbyt gęsty. Dodać rozmrożone krewetki i gotować jeszcze 3-4 minuty. 
Podawać z ryżem, posypane zieloną cebulką. 


Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kulinarnie z literatury i filmu Krewetkowy zawrót głowy 2

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Hej :) Chcialbym Ci powiedziec, ze moim osobistym zdaniem jestes jednym z najlepszych polskich blogerow :) Naprawde znam ich bardzo wielu, jednak żaden z nich, no może nieliczne osoby, mogą rownac się z Toba pod wzgledem jakosci przygotowywanych tekstow :) Naprawde chyle czoła przed mistrzem słowa :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się świetnie. :)

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, jaki zbieg okoliczności ;) Jutro mają w telewizji puszczać Forresta Gump'a (swoją drogą mój ulubiony film). No to, żeby umilić sobie projekcję zafunduję sobie i żonce takie krewetki, wypróbuję przepis na naszych "kubkach smakowych" ;)

    OdpowiedzUsuń