Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryba zapiekana z parmezanem

By 10:35 , , , ,

Wbrew pozorom, nie jest to potrawa kuchni włoskiej, lecz amerykańskiej - z ewidentymi włoskimi naleciałościami. W końcu USA jest mieszanką tak wielu kultur i narodowości, że i Włosi odcisnęli swoje piętno w kuchni pełnej hamburgerów ;) 
Nie jest to może najbardziej dietetyczny pomysł na rybę, ale trzeba przyznać, że bardzo smaczny. My zjedliśmy ją w towarzystwie zielonych warzyw z patelni, więc i bilans kaloryczny, i odżywczy się zgadzał :) 

Photobucket 

RYBA ZAPIEKANA Z PARMEZANEM 
(2 porcje) 
  • 300g filetów rybnych świeżych lub rozmrożonych*, 
  • 40g startego parmezanu, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki, 
  • kilka kropli sosu tabasco (można zastąpić innym sosem chili lub dodać odrobinę ostrej papryki w proszku), 
  • kilka kropli sosu Worcester (opcjonalnie), 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • pieprz 

Filety dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10-15 minut, po czym wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 5-10 minut, w zależności od grubości ryby (moje filety były cienkie, zatem piekłam tylko 5 minut. W tym czasie starty parmezan wymieszać z majonezem, zieleniną, sosem tabasco, sosem Worcester i odrobiną pieprzu na pastę. Pastę rozłożyć na rybie, zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni i piec jeszcze około 10 minut, aż ser zrobi się złocistobrązowy. 

* Można użyć filetów z praktycznie każdej ryby, od dorsza po łososia. Ja użyłam morszczuka.


(inspirowane przepisem znalezionym u Grumków), z moimi zmianami) 

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Ryba - to chyba ona chodzi za mną teraz, bo spojrzałam na zdjecie o od razu wiedziałam, ze mam na nią ochotę. Niestety ja ostatnio zjadam tylko gotowane albo pieczone w folii rybki - dieta. Także i bez parmezanu muszę się zadowolić... Na szczeście lubię ryby i owoce morza nawet bez dodatków, wiec jakos przezyję te stratę, chociaz ser też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam zatem do zakładki "Niskokaloryczne" - znajdują się tam różne fajne przepisy na ryby, m.in. dorsza pieczonego z pomidorkami i halibuta w cytrusowej marynacie :)
      http://mirabelkowy.blogspot.com/search/label/Niskokalorycznie

      Usuń
  2. Mój dzisiejszy obiad, powiem krótko: GENIALNE! W połaczeniu ze wspomnianymi zielonymi warzywami z patelni-pychota :-)
    Iwona

    OdpowiedzUsuń