Obsługiwane przez usługę Blogger.

Żeberka BBQ jak z "House of Cards"

By 11:30 , ,

Trochę nie bez powodu ten przepis pojawia się właśnie dzisiaj ;) 
Każdy, kto obejrzał choć kilka odcinków „House of Cards” z pewnością zwrócił uwagę na ulubioną potrawę Franka Underwooda, czyli żeberka BBQ. Ja już po pierwszym odcinku miałam ochotę przygotować je w swojej kuchni ;) Co ciekawe, Freddy - kucharz i zarazem właściciel maleńkiego lokalu serwującego pyszne żebreka – jest chyba jedyną całkiem pozytywną postacią w serialu (chyba, że coś się zmieniło w trzecim sezonie). 
Przepis, który wykorzystałam, powstał we współpracy Curtisa Stone'a z firmą Netflix, producentem „House of Cards”. Oczywiście sekretem idealnych żeberek jest dobrej jakości mięso oraz sos BBQ wg receptury z Karoliny Północnej, skąd pochodził Frank Underwood :) 

 

ŻEBERKA PIECZONE Z SOSEM BBQ 
(4 porcje) 
  • 1,2 kg niezbyt tłustych, „mięsnych” żeberek, 
  • ok. ½ porcji (400-500ml) sosu BBQ
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego, 
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku, 
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu 

Cukier wymieszać z papryką w proszku, pieprzem, solą, pieprzem cayenne i kuminem. Żeberka umyć i osuszyć, po czym pokryć ze wszystkich stron mieszanką przyprawową. Włożyć do miski i wstawić do lodówki na całą noc. 
Następnego dnia żeberka rozłożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową (zalecam co najmniej 2 warstwy). Przykryć kolejnym arkuszem folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec przez 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i dokładnie posmarować sosem BBQ (kilkoma łyżkami). Z powrotem przykryć folią i piec przez 1,5 godziny lub do momentu, kiedy żeberka będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. Na ostatnie 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i posmarować drugą warstwą sosu. 
Upieczone żeberka pokroić za pomocą dużego, ostrego noża. Pozostały sos podać osobno w miseczkach. 


(na podstawie przepisu z tej strony


Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kulinarnie z literatury i filmu

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Witam kurcze muszę przyznać, że twój blog jest jednym z lepszych miejsc jakie było mi dane odwiedzić. Danie jak zwykle pasuje do mojego gustu w 100 procentach. Mam nadzieję, że jeszcze coś ciekawego tu zobaczę jak kiedyś wejdę, ponieważ widać, że gotowanie to twoja pasja pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, nie dziwię się, że Frank Underwood za nimi przepadał :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie :) . A jaki jest przepis na takie frytki jak na załączonych zdjęciach?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, przepis na te opiekane ćwiartki ziemniaków znajduje się tutaj, przy okazji przepisu na burgery : http://www.mirabelkowy.pl/2013/02/nowozelandzkie-hamburgery-z-ananasem-i.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny raz będę je robić. To moje danie popisowe. Przy tak pysznym mięsie i sosie nie wysilam się z ziemniakami, po prostu kupuję w Biedronce :).

    OdpowiedzUsuń