Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką

By 10:47 , ,

Właściwie jest to normalne słodkie ciasto pieczone w podłużnej foremce. Nazwa „chlebek” to dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego: w USA i Wielkiej Brytanii wszystkie podłużne ciasta noszą nazwę „loaf” czyli „bochenek” ;) 
Ciasto to z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom klasycznych „ucierańców”. Jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych placków, w tym jedna porcja cynamonowej kruszonki znajduje się na wierzchu, a druga... w środku ciasta. Na zdjęciu w przekroju widać, że pasek skarmelizowanej kruszonki nie wyszedł idealnie, ale i tak ciasto było bardzo smaczne – w sam raz do szklanki mleka lub herbaty :) 

Photobucket 

CHLEBEK RABARBAROWY Z PODWÓJNĄ KRUSZONKĄ 
ciasto: 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 125g miękkiego masła, 
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • ¼ łyżeczki sody, 
  • 1,5 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę 
kruszonka: 
  • 4 łyżki brązowego cukru, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 1 łyżka stopionego lub bardzo miękkiego masła, 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 

Ciasto: Masło zmiksować z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie sok pomarańczowy (jeśli masa się trochę zwarzy, nic nie szkodzi). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, krótko zmiksować (tylko do połączenia się składników). Dodać pokrojony rabarbar i wymieszać ciasto łyżką. 

Kruszonka: Składniki kruszonki wymieszać w misce. Podłużną foremkę o długości ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć połowę ciasta i posypać połową kruszonki. Następnie nałożyć drugą część ciasta i posypać pozostałą kruszonką. 

Piec w 180 stopniach przez około 60 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 
Upieczone ciasto odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremki i zostawić do całkowitego wystudzenia. 


(na podstawie przepisu stąd)

Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Rabarbarowa rewolucja

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Wygląda obłędnie i brzmi obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mam w domu zadnego soku, czym moge go zastapic? dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mlekiem lub wodą. Jesli masz w domu aromat pomaranczowy, to warto dodac kilka kropel:)

      Usuń
  3. Ależ fotogeniczne ciacho :D

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym kawałek do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń