Rogaliki francuskie z fetą i tymiankiem
Pyszne, małe i słone rogaliki o smaku sera feta i z wyraźnie wyczuwalną nutą tymianku. Idealne na przekąskę do wina lub jako dodatek do zup-kremów (np. kremowej zupy z tymiankiem). Do tego są banalnie proste do zrobienia :)
Rogaliki z fetą są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego doskonale nadają się do zabrania w podróż lub na piknik :)
ROGALIKI FRANCUSKIE Z FETĄ I TYMIANKIEM
(9 sztuk)
1 opakowanie ciasta francuskiego,
135g sera typu feta,
1 łyżka jogurtu greckiego,
1 łyżka świeżego tymianku,
pieprz,
1 żółtko
Ser rozgnieść widelcem i połączyć z jogurtem i tymiankiem. Doprawić pieprzem.
Ciasto francuskie przekroić w poprzek na 3 części, a następnie każdy z prostokątów podzielić na 3 trójkąty. Na środek każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę farszu i zwinąć (zaczynając od podstawy trójkąta), formując zgrabne rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.
Piec w 220 stopniach przez około 15-20 minut, aż rogaliki będą złociste.
2 komentarze
rogaliki zazwyczaj jadłam na słodko nigdy w takiej wersji,z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, taki prosty, a jaki efekt :)
OdpowiedzUsuń