Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rogaliki francuskie z fetą i tymiankiem

By 11:32 , ,

Pyszne, małe i słone rogaliki o smaku sera feta i z wyraźnie wyczuwalną nutą tymianku. Idealne na przekąskę do wina lub jako dodatek do zup-kremów (np. kremowej zupy z tymiankiem). Do tego są banalnie proste do zrobienia :) 
Rogaliki  z fetą są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego doskonale nadają się do zabrania w podróż lub na piknik :)

Photobucket 

ROGALIKI FRANCUSKIE Z FETĄ I TYMIANKIEM
(9 sztuk) 
1 opakowanie ciasta francuskiego,
135g sera typu feta,
1 łyżka jogurtu greckiego,
1 łyżka świeżego tymianku,
pieprz,
1 żółtko 

Ser rozgnieść widelcem i połączyć z jogurtem i tymiankiem. Doprawić pieprzem. 
Ciasto francuskie przekroić w poprzek na 3 części, a następnie każdy z prostokątów podzielić na 3 trójkąty. Na środek każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę farszu i zwinąć (zaczynając od podstawy trójkąta), formując zgrabne rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. 
Piec w 220 stopniach przez około 15-20 minut, aż rogaliki będą złociste. 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. rogaliki zazwyczaj jadłam na słodko nigdy w takiej wersji,z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, taki prosty, a jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń