Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cruffiny

By 00:00 , , ,

Cruffiny to nowy amerykański „wynalazek” - połączenie croissanta i muffina, czyli ciasta półfrancuskiego uformowanego na kształt babeczki ;) Jakiś czas temu furorę w USA robiły cronuty, czyli smażone pączki wyrabiane z półfrancuskiego ciasta, a teraz nadeszła pora na cruffiny. Cruffinów na szczęście nie trzeba smażyć, bo wypieka się je tak, jak zwykłe muffinki. Można je dowolnie nadziewać: dżemem, budyniem, kremem czekoladowym itd., lub pozostawić puste. 
Wprawdzie samodzielne zrobienie ciasta półfrancuskiego daje sporo satysfakcji, to jednak wymaga pewnego nakładu pracy i czasu. Mnie zależało na szybkiej przekąsce, dlatego skorzystałam z gotowego ciasta na croissanty, które od niedawna można nabyć w sklepach. 
Co można powiedzieć o samych cruffinach? Szybkie, pyszne, efektowne i urocze :) 

Photobucket 

CRUFFINY 
(6 sztuk) 
  • 1 opakowanie gotowego ciasta na croissanty lub 340g ciasta półfrancuskiego domowej roboty
  • 6 łyżeczek nutelli lub innego nadzienia, 
  • ok. 50g stopionego masła, 
  • cukier puder do posypania 

Ciasto półfrancuskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 25 x 35cm. Jeżeli używamy gotowego ciasta, które jest okrągłe, można go najpierw posmarować masłem i złożyć boki do środka, tak żeby nadać mu kwadratowy kształt i następnie rozwałkować do pożądanych rozmiarów. 
Następnie ciasto podzielić przy krótszym boku na 6 części i przeciąć na 6 pasów długości 35 cm. Wzdłuż każdego paska nałożyć po łyżeczce nutelli i luźno zwinąć roladki. Z jednej strony każdą roladkę "przyszczypać", żeby nutella nie wyciekła podczas pieczenia. 
Foremki na muffiny wysmarować masłem i ułożyć w nich roladki "przyszczypaną" stroną do dołu. Każdą posmarować masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do uzyskania złocistego koloru (około 20 minut). 
Wystudzone cruffiny oprószyć cukrem pudrem. 

PS Sposobów zwijania znalazłam w internecie kilka, ten jest tylko jednym z nich ;)

Photobucket

Photobucket

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Wyglądają uroczo, z kawą muszą smakować wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawe! Widziałam takie ciasto na crossanty z sklepie. Muszę wypróbować. Dzięki za pomysł:) Zrobię takie cruffiny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat miałam w lodówce wspomniane ciasto na croissanty :)
    Śmieszne to, ale smaczne - akuratne słodkie "conieco"... Ja widzę to z nadzieniem słonym - na pewno niedługo przetestuję.. Szkoda tylko, że z jednej porcji ciasta wychodzi tylko 6 szt - moja rodzinka "zdżatra" jest i pochłonęła wszystko, zanim się obejrzałam :D

    Dziękuję za pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię smaku tego ciasta, ale nie mogę zaprzeczyć, że wizualnie są obłędne. :)

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń