Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mango fool

By 10:13 , , , ,

Słowo „fool” oznacza głupca, ale jest to też nazwa wcale niegłupiego deseru ;) Słodkiego „foola” robi się z ubitej śmietanki i musu z dowolnych owoców – truskawek, malin, ananasów itp. Taki deser jest popularny zwłaszcza w USA i na Karaibach. Mango fool, który zrobiłam, jest specjalnością szczególnie na wyspach Bahama ;) 
W tym deserze fajne jest to, że dojrzałe mango jest tak słodkie, że nie ma potrzeby dodawania cukru. Deser jest też lżejszy i mniej mdły dzięki dodaniu do ubitej śmietanki jogurtu. 
Taki deser rozjaśni nawet najbardziej pochmurny dzień :) 

Photobucket 

MANGO FOOL 
(2 porcje) 
  • 1 duży, dojrzały owoc mango, 
  • 150ml śmietanki 30%, 
  • 2 solidne łyżki gęstego jogurtu (użyłam greckiego light), 
  • sok z cytryny 

Mango obrać i pokroić w kostkę. Odłożyć 1/3 kostek, a resztę zmiksować na gładki mus, dodając nieco soku z cytryny. 
Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt i wymieszać. 
Do miski z ubitą śmietaną wlać mus mango, ale już nie mieszać. Łyżką nabierać mus ze śmietaną „jak leci” do pucharków – w ten sposób powstaną nieregularne, fantazyjne wzory. Na wierzchu ułożyć pozostałe kostki mango. Można dodać miętę/melisę do dekoracji. 
Deser można podawać od razu lub schłodzić 1-2 godziny w lodówce. 


Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze