Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kanapka BLT

By 12:23 , , , ,

BLT to kanapka, która swoją nazwę zawdzięcza trzem składnikom: Bacon, Lettuce & Tomato (czyli bekon, sałata i pomidor). Bazę może stanowić bagietka lub tost z pełnoziarnistego chleba – tu panuje raczej dowolność. 
Kanapka cieszy się dużą popularnością zarówno w USA, jak i w Wielkiej Brytanii i choć wygląda bardzo banalnie, ma swoją długą (ponad stuletnią) historię. Co ciekawe, jeszcze w latach 50. ubiegłego wieku BLT była zalecana jako przykładowy posiłek szpitalny ;) 
Fakt faktem to połączenie kilku prostych składników daje razem fantastyczny efekt. Kanapka jest wyrazista w smaku, chrupiąca i soczysta zarazem :) 

Photobucket 

KANAPKA BLT 
  • 2 kromki razowego chleba, 
  • kilka cienkich plasterków chudego boczku, 
  • kilka liści sałaty (najlepiej rzymskiej lub lodowej), 
  • kilka plasterków pomidora, 
  • majonez 

Boczek usmażyć na suchej patelni, odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Kromki chleba zrumienić w tosterze. Obie posmarować majonezem. Na jednej ułożyć kolejno sałatę, pomidora i boczek, przykryć drugą kanapką. 

 Photobucket

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Ciekawe, w jakim szpitalu daliby nam takie frykasy. :D

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. W roli wykałaczki wykorzystałaś trawę cytrynową? Wyglądają super - nietuzinkowo i tak naturalnie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wykałaczki bambusowe firmy Fackelmann, kupiłam je jakiś czas temu w Carrefourze :)

      Usuń