Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zielone warzywa z patelni

By 19:00 , , ,

Kupiłam pierwszy w tym roku pęczek szparagów i chciałam na początku wykorzystać go do jakiejś prostej potrawy, gdzie smak tych warzyw byłby dobrze wyczuwalny. Majowe wyzwanie „trzy po trzy” przypasowało mi z tego powodu bardzo, bo w tercecie ze szparagami pojawił się groszek i natka pietruszki. Czyli lekko, zielono i zdrowo – a przede wszystkim pysznie. Takie warzywa z patelni można zjeść same (np. na kolację) lub podać je jako dodatek do obiadu. 

A po inne smakowitości w ramach „trzy po trzy” zajrzyjcie do Panny Malwinny, Siankoo i Mopsika :) 

Photobucket 

ZIELONE WARZYWA Z PATELNI 
(2 porcje) 
  • ½ pęczka szparagów, 
  • 2 garście mrożonego groszku, 
  • 1 mała cukinia, 
  • 1 cebulka szalotka lub dymka, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • kilka listków świeżej bazylii, 
  • sól i pieprz 

Cebulkę pokroić w piórka. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, a jadalną część umyć i pokroić na krótsze kawałki. Cukinię pokroić w plastry. 
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulkę. Gdy tylko zmięknie, dodać cukinię, szparagi, groszek i posiekany czosnek. Wszystko razem smażyć na małym ogniu około 7 minut, co jakiś czas mieszając, żeby warzywa równomiernie się opiekały. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Dodać pietruszkę i listki bazylii, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Podawać na ciepło. 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Mega smacznie :)

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosennie i zielono, czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten czas gdy zielone rządzi w kuchni. Dzięki za wspólne gotowanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna propozycja. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobione, zjedzone! Proste i bardzo dobre. Nawet podejrzliwie zerkający na patelnię faceci nie mogli się nachwalić :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tyle zielonego na talerzu ;)

    OdpowiedzUsuń