Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa kokosowa z klopsikami rybnymi

By 10:30 , , ,

Zostało mi w zamrażarce nieco ryby – zbyt mało, by zrobić z niej danie obiadowe dla dwóch osób. Postanowiłam więc przerobić ją na klopsiki i podać nie jako drugie danie, lecz jako dodatek do lekkiej, kokosowej zupy. Wbrew pozorom tak prosta potrawa – dzięki przyprawom – jest bardzo aromatyczna, jak na kuchnię karaibską przystało ;) 

Photobucket 

ZUPA KOKOSOWA Z KLOPSIKAMI RYBNYMI 
(2 porcje) 
  • ok. 150g filetów rybnych (świeżych lub rozmrożonych), 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • 1 białko jaja, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru, 
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry, 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu, 
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, 
  • szczypta suszonego oregano, 
  • sól i pieprz, 
  • 500ml bulionu warzywnego, 
  • 125ml mleka kokosowego, 
  • pasta achiote lub inna ostra pasta/sos na bazie papryczek chili (np. piri piri), 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 
  • świeża kolendra lub natka pietruszki, 
  • olej do smażenia 

Filety rybne zmielić w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać białko jaja, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, mieloną kolendrę i kumin, pieprz cayenne, oregano oraz nieco pieprzu i soli do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie wilgotnymi dłońmi uformować małe klopsiki i usmażyć je ze wszystkich stron na oleju. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 
Bulion warzywny zagotować z pastą chili i słodką papryką. Zdjąć z ognia, wlać mleko kokosowe (aby mieść pewność, że mleko się nie zwarzy, można je uprzednio rozmieszać w niewielkiej ilości gorącego bulionu, a dopiero później wlać do reszty zupy). Dodać posiekaną kolendrę lub natkę i delikatnie podgrzać. 
Zupę podawać z klopsikami rybnymi.


(przepis podpatrzony u Grumków, z moimi małymi zmianami)

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Witam no muszę powiedzieć, że ciekawy przepis, ale jakoś mnie nie przekonuje. W sumie jakbym nie zobaczył teraz tego przepisu to bym nawet nie skojarzył nigdy kokosu z zupą. Może kiedyś poeksperymentuję z tym, ale przepis mnie naprawdę nie przekonuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo wiele zup z dodatkiem mleka kokosowego - od kremu z dyni czy marchewki, gdzie mleko kokosowe jest dodatkiem, po znaną tajską zupę kokosową, gdzie mleko kokosowe jest jednym z najważniejszych składników. Według mnie zawsze warto próbować nowych rzeczy :)

      Usuń