Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bajgiel nowojorski

By 16:21 , , , , ,

Bajgle trafiły do USA już ponad 100 lat temu za sprawą polsko-żydowskich imigrantów. Od tego czasu zdążyły rozpowszechnić się po wszystkich stanach, lecz prawdziwym królestwem bajgli pozostał Nowy Jork. Tam kanapki na bazie bajgli sprzedawane są niemal na każdym roku, stanowiąc idealną przekąskę dla zabieganych mieszkańców. Najbardziej znana wersja kanapki to połączenie kremowego serka i łososia. Dla zaostrzenia smaku dodaje się do niej także cebulę lub szczypior, kapary, a czasem też sałatę. Połączenie delikatnego serka i słonego łososia jest po prostu idealne i stanowi dowód na to, że klasyka zawsze się obroni :) 

Do zrobienia tych kanapek użyłam bajgli domowej roboty.

 

BAJGLE NOWOJORSKIE
(2 porcje) 
2 bajgle, 
3 łyżki kremowego serka naturalnego, 
3 plastry wędzonego łososia, 
kilka krążków czerwonej cebuli, 
1 łyżeczka kaparów, 
świeżo mielony pieprz 

Bajgle rozkroić i obie połówki posmarować serkiem kremowym. Na dolną część nałożyć kolejno łososia, cebulę i kapary, po czym oprószyć pieprzem. Przykryć drugą połówką. 


Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze