Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rolada schabowa z suszonymi owocami

By 11:24 , , ,

Efektowna rolada idealna na wyjątkowe okazje i świąteczny obiad. Z pewnością posmakuje wszystkim lubiącym połączenie mięsa i owoców. Ja z tymi owocami aż przesadziłam, dałam ich więcej niż w przepisie, dlatego moja rolada trochę się rozwalała, choć była pyszna ;)


 

ROLADA SCHABOWA Z SUSZONYMI OWOCAMI 
1,5kg schabu bez kości, 
ok. 10 sztuk suszonych śliwek, 
ok. 10 sztuk suszonych moreli, 
2 łyżki rodzynek, 
½ szklanki winiaku (zastąpiłam żubrówką), 
3-4 ząbki czosnku, 
3 łyżki miękkiego masła, 
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz, 
olej do obsmażenia 

Śliwki, morele i rodzynki zalać alkoholem i odstawić do napęcznienia. 
Mięso umyć, osuszyć i rozkroić nożem tak, żeby powstał prostokąt o grubości 1,5-2cm. Lekko go rozbić, oprószyć solą i pieprzem. 
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i posiekaną natką. Masłem posmarować schab. Na całej powierzchni rozłożyć owoce (alkohol zachować). Mięso ciasno zwinąć, obwiązać nicią i obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i skropić alkoholem pozostałym po moczeniu owoców. Naczynie żaroodporne przykryć (jeśli nie ma przykrywki, to folią aluminiową). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę, dość często polewając wytwarzającymi się sokami (co 10-15 minut). 
Upieczoną roladę odstawić na 10 minut, po czym ostrożnie usunąć nici. 


(przepis z książeczki „Wielkanocne potrawy kuchni domowej”) 

 

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Na ile osób mogę zaplanować roladę z tego przepisu? U mnie już tradycyjnie będzie w Święta mięsko z Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja średnio przyjmuję 200g mięsa na osobę, czyli z tego będzie jakieś 7 porcji. Oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę czy np. przy stole będą głównie faceci, czy raczej sporo dzieci itd.
      I bardzo się cieszę, że moje przepisy się przydają :)

      Usuń
  2. Zrobiłam roladkę, wyszła bardzo smaczna. Następnym razem jednak zamiast masła dodam oliwę. Fajny przepis, dziękuję. Mam upatrzone kolejne przepisy i na pewno je wypróbuję. :)

    Ewa

    OdpowiedzUsuń