Obsługiwane przez usługę Blogger.

Schab z ziołowym farszem

By 10:10 , ,

Buraczki z wiśniami, które pokazywałam Wam kilka dni temu, podałam do pieczonego schabu faszerowanego ziołami. Przepis ten miałam podać już wtedy, ale pogoda nie sprzyja spędzaniu wolnego czasu przed komputerem ;) 

 Takie ziołowe nadzienie to idealna alternatywa dla osób, które nie przepadają za śliwkami czy morelami, którymi często faszeruje się schab. Tak przygotowana pieczeń jest nie tylko bardzo smaczna, ale i elegancka. Doskonale nada się zarówno na niedzielny, jak i uroczysty obiad. 

Przy okazji po raz pierwszy użyłam tzw. soli zmiękczającej mięso. Zawiera ona papainę, naturalny enzym otrzymywany z owoców papai, która rozkłada białka, nadając mięsu miękkość i kruchość. Faktycznie, zauważyłam pewną różnicę i jestem z tego eksperymentu zadowolona. Upieczone mięso było miękkie – a jak wiadomo, schab dość łatwo się wysusza i z tą miękkością różnie bywa ;) 

 

 

SCHAB PIECZONY Z ZIOŁOWYM FARSZEM 
(5-6 porcji) 
  • 1,2kg schabu bez kości, 
  • 100ml czerwonego wytrawnego wina, 
  • 5 łyżek posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia, tymianek), 
  • 3 łyżki masła, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • 2 łyżki musztardy, 
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso, 
  • sól i pieprz, olej do obsmażenia 

 
Poprzedniego dnia wieczorem schab umyć, osuszyć, posmarować musztardą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia musztardę zetrzeć papierowym ręcznikiem i posypać solą zmiękczającą. Odstawić na godzinę. 
Wąskim nożem zrobić w środku schabu (wzdłuż włókien) otwór. 
Zioła utrzeć z miękkim masłem, czosnkiem i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Cienkim drewnianym trzonkiem wepchnąć ten farsz w otwór w schabie, starając się równomiernie rozprowadzić go w całym tuneliku. 
Następnie mięso zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i podlać winem. Naczynie przykryć i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Co jakiś czas podlewać schab sokami z dna naczynia. 
Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową, żeby schab mógł się zrumienić. 


 
 
(przepis z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego” z moimi zmianami) 
 


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Pysznie wygląda taki obiadek:-) i te wiśnie i buraczki, mniam:-)

    OdpowiedzUsuń