Obsługiwane przez usługę Blogger.

Czerwony ryż po meksykańsku

By 10:56 , , ,

Ten przepis to świetny pomysł na urozmaicenie nieco nudnego dodatku do obiadu, jakim jest ryż. Świetnie pasuje zarówno jako dodatek do tradycyjnych meksykańskich potraw (na przykład indyka mole poblano lub fajity z kurczaka), jak i bardziej zwyczajnych dań, takich jak szaszłyki albo grillowane piersi z kurczaka. 




CZERWONY RYŻ PO MEKSYKAŃSKU 
(przepis na 4 porcje) 
  • 180-200g ryżu długoziarnistego, 
  • ok. 450ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • ½ cebuli, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ½ papryczki chili, 
  • 1 łyżka oliwy lub oleju, 
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • 1 duży pomidor lub ½ szklanki przecieru pomidorowego (ewentualnie 1 solidna łyżeczka koncentratu pomidorowego), 
  • sól i pieprz, 
  • natka pietruszki lub świeża kolendra 

Ryż opłukać i namoczyć w wodzie przez 15 minut, po czym odsączyć na sitku. 
Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać, usunąć galaretowatą część nasienną. Miąższ zmiksować z cebulą, czosnkiem i chili na w miarę gładką pastę (nie musi być super dokładnie). W razie braku pomidora, pastę miksujemy z przecierem, ewentualnie koncentratem. 
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę lub olej. Wsypać ryż i smażyć na niedużym ogniu około minuty, cały czas mieszając. Dodać zmiksowaną pastę pomidorową, wymieszać. Wlać bulion, dodać paprykę w proszku. Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać i razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę bulionu lub wody. Na sam koniec dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub kolendry i wymieszać. 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryz ma byc surowy czy ugotowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wsypujemy surowy, a potem tak jak w przepisie gotujemy ok. 20 minut aż ryż będzie miękki :)

      Usuń