Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bogracz gulasz

By 11:46 , ,

Bogracz to tak naprawdę nie nazwa potrawy, ale naczynia – jest to rozszerzany na górze garnek, w którym przygotowuje się gulasz bezpośrednio nad ogniem. Gulasz przygotowany w takim naczyniu nosi nazwę bográcsgulyás, natomiast w Polsce przyjęło się nazywanie bograczem węgierskiego gulaszu, nawet jeżeli nie jest on pichcony w odpowiednim kociołku nad paleniskiem. Typowy bogracz można przygotować zarówno na wieprzowinie, jak i wołowinie. W kwestii pozostałych składników panuje spora dowolność, na pewno jednak pojawia się tam świeża papryka i ziemniaki. Oraz, oczywiście, papryka w proszku. Węgierski gulasz ma dość rzadką konsystencję, którą można jednak zagęścić zacierkami (kupnymi lub domowej roboty csipetke). 
Ja przygotowałam bogracz na wołowinie i muszę przyznać, że wyszedł przepyszny, sycący i bardzo aromatyczny :) 


BOGRACZ GULASZ 
(przepis na 4porcje) 
  • 600g wołowiny (użyłam karkówki wołowej), 
  • 2 łyżki smalcu, 
  • 2 cebule, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 4 średnie ziemniaki, 
  • 100g zacierek lub domowej roboty csipetke
  • 2 różnokolorowe papryki, 
  • 2 duże, mięsiste pomidory (poza sezonem można zastąpić 1 puszką krojonych pomidorów, wówczas nie trzeba już dodawać koncentratu), 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 mała ostra papryczka (lub mniejsza ilość, wg uznania), 
  • 2 szklanki bulionu mięsnego, 
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (nie jest konieczna, ale warto dodać, jeśli się ją posiada),
  • ½ łyżeczki kminku (użyłam mielonego), 
  • sól i pieprz 

Umyte i osuszone mięso dobrze wygnieść ręką i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać smalec, wrzucić cebulę, a gdy tylko się zeszkli, dodać czosnek i paprykę w proszku (słodką i wędzoną). Dodać mięso i smażyć 2-3 minuty, mieszając i uważając, aby nie przypalić czosnku i papryki. Następnie wlać bulion i wsypać kminek. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 1 godzinę. Dodać posiekaną ostrą papryczkę (bez pestek), oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w paski papryki, pokrojone w kostkę pomidory (uprzednio sparzone i obrane ze skórki), obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem dusić około 30 minut. Następnie dodać zacierki (lub csipetke), wymieszać i dusić jeszcze 5-10 minut, aż mięso, ziemniaki i kluseczki będą miękkie. 


(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego")

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Wygląda przepysznie :) idealne na ciepłe danie na jakiejś imprezie.

    OdpowiedzUsuń