Dip serowy domowej roboty
Przepyszny dip serowy idealny do nachosów lub warzyw pokrojonych w słupki. Bardzo podobny w smaku sos serowy można kupić gotowy w sklepach, problem w tym, że jego skład pozostawia wiele do życzenia. Taki dip można jednak bez większych trudności zrobić w domu. Będzie on nadal kaloryczny, ale przynajmniej o normalnym składzie... A takich rzeczy przecież nie jada się na co dzień ;)
Według mnie najlepszy efekt smakowo-wizualny uzyskamy, dodając do sosu ser cheddar o intensywnym pomarańczowym kolorze. Niestety nie zawsze jest on dostępny, dlatego można kombinować z różnymi serami. Dobre powinno być połączenie np. zwykłego, jasnego sera cheddar z pomarańczowym serem mimolette. Z kolei używając sera gruyere, uzyskamy smak a la szwajcarskie fondue :)
Zachęcam do eksperymentowania z różnymi rodzajami serów :)
DIP SEROWY
- 1 szklanka startego sera cheddar,
- 1 szklanka mleka,
- 1 solidna łyżka masła,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- kilka kropli ostrego sosu (np. piri-piri lub tabasco),
- sól do smaku
W rondelku stopić masło, dodać mąkę i zasmażać około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Następnie stopniowo wlewać po trochę mleka, intensywnie mieszając trzepaczką i rozbijając tworzące się grudki. Po wlaniu całego mleka, sos doprowadzić do wrzenia (cały czas mieszając). Dodać starty ser i mieszać, aż ser całkowicie połączy się z sosem. Rondel zdjąć z ognia i doprawić solą, papryką w proszku oraz ostrym sosem (w ilości wg uznania). Dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło (jeśli wystygnie, podgrzać ponownie).
5 komentarze
Wygląda przepysznie. Kojarzę podobne przepisy, ale głównie z zagranicznych blogów. Muszę też spróbować :)
OdpowiedzUsuńFajna i szybka przekąska - takie są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńMusi być wyśmienity i faktycznie idealny do przekąsek;)
OdpowiedzUsuńMusi byc boski, kocham wszystko co słone i serowe :D
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić Twój dip, ponieważ przepadam za tym kupnym, a wiem że nie powinnam go kupować :P
OdpowiedzUsuń