Omlet z cukinią i szynką
Omlet nie są potrawą, którą robię jakoś wyjątkowo często, ale od czasu do czasu stanowią fajną śniadaniową odmianę. Ten omlet, zawierający cukinię i szynkę, jest na tyle duży i sycący, że bez problemu najedzą się nim dwie osoby. Można oczywiście rozdzielić masę jajeczną na dwie połowy i usmażyć dwa omlety na mniejszej patelni :)
OMLET Z CUKINIĄ I SZYNKĄ
(przepis na 2 porcje)
- 4 lub 5 jajek,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki mleka,
- ok. 150g cukinii,
- 3 plastry szynki,
- świeża bazylia,
- oregano albo natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka masła
Jajka zmiksować razem z mąką i mlekiem, dodając sól i pieprz do smaku. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do masy jajecznej. Na dość dużej patelni rozgrzać masło i wylać jajka z cukinią. Na wierzchu ułożyć kawałki szynki oraz listki bazylii (albo oregano lub natki). Smażyć na średnim ogniu, początkowo mieszając drewnianą szpatułką. Gdy masa zacznie się ścinać, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i smażyć kilka minut, aż omlet na wierzchu będzie prawie całkiem ścięty. Wówczas za pomocą szerokiej łopatki złożyć go na pół i pozostawić na patelni jeszcze około 15 sekund. Następnie zsunąć na talerz i od razu podawać.
(inspiracja)
1 komentarze
wygląda fantastycznie !! :)
OdpowiedzUsuń