Jogurt grecki z chia, miodem i owocami
Ostatnie tchnienie lata. Ostatnie borówki, maliny i jeżyny. Och, jak mi żal, że to już koniec lata...
Jogurt z chia, miodem i owocami może być zarówno pysznym deserem, jak i śniadaniem. Chia, czyli szałwia hiszpańska, ma właściwości żelujące i fajnie zagęszcza jogurt, a do tego zapewnia uczucie sytości. Przygotowanie tego smakołyku nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku, jednak jogurt z chia należy wymieszać odpowiednio wcześniej (najlepiej poprzedniego dnia wieczorem), żeby nasiona mogły napęcznieć.
JOGURT Z CHIA, MIODEM I OWOCAMI
(2 porcje)
- 400-450g jogurtu greckiego,
- 4 łyżki nasion chia,
- 2 solidne łyżeczki miodu,
- dowolne ulubione owoce
Jogurt wymieszać z nasionami chia i rozdzielić do dwóch szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie każdą porcję polać miodem i obłożyć owocami.
8 komentarze
uwielbiam takie desery!
OdpowiedzUsuńDlaczego jogurt z chia ma być tyle czasu w lodówce? Jakie to ma znaczenie?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w tekście:
Usuń"jogurt z chia należy wymieszać odpowiednio wcześniej (najlepiej poprzedniego dnia wieczorem), żeby nasiona mogły napęcznieć." :)
Świetny deser :)
OdpowiedzUsuńmoje śniadanie mistrzów z ostatnich wakacji, niezmiennie wiesz czego trzeba mężczyznom :D tylko ten jogurt to chyba muszę zacząć wytwarzać bo ten polski grecki to jakiś jednak nie ten, pozdrówka
OdpowiedzUsuńWspaniały deserek :)
OdpowiedzUsuńcudowne :) jogurt grecki zawsze i wszędzie najlepszy!
OdpowiedzUsuńuwielbiam, mogłabym żyć na takich deserach/śniadaniach/podwieczorkach... ;)
OdpowiedzUsuń