Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczone figi z miodem i pistacjami

By 19:04 ,

Sezon na świeże figi trwa w najlepsze, warto więc chociaż raz ich spróbować, ponieważ smakują zupełnie inaczej niż suszone. Świeże figi są świetnym składnikiem przeróżnych przystawek, sałatek, ciast i deserów. 
Dzisiaj w ramach wspólnego gotowania, publikujemy razem z Gin coś pysznego z fig, miodu i orzechów. Ja przygotowałam zapiekane w miodzie figi, które razem z pistacjami I kleksem greckiego jogurtu stanowiły przepyszny deser. Zamiast jogurtu, w wersji maksymalnie rozpustnej, doskonale spiszą się także lody waniliowe ;) 


PIECZONE FIGI Z MIODEM I PISTACJAMI 
(przepis na 3 porcje) 
  • 3 świeże, dojrzałe figi, 
  • 3 łyżeczki miodu, 
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 
  • 150g jogurtu greckiego, 
  • 1 łyżka grubo posiekanych, niesolonych pistacji (można zastąpić migdałami), 
  • ok. 30g masła 

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Figi naciąć od góry na krzyż i rozchylić ćwiartki tak, żeby przypominały kwiat. Do środka każdej figi włożyć po małym kawałeczku masła. Każdą figę polać łyżeczką miodu, posypać cynamonem i pistacjami (lub migdałami). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut. 
Podawać gorące, z kleksem jogurtu greckiego. 


(inspiracja
 

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze