Obsługiwane przez usługę Blogger.

Nokedli - węgierskie kluseczki

By 11:16 , , , , ,

Nokedli to rodzaj populatnych na Węgrzech kluseczek, idealnych jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy czy np. paprykarza z kurczaka. Jest to taki węgierski odpowiednik niemieckich i austriackich spaetzli (szpecli) – robi się je w identyczny sposób. Do ich przygotowania najlepiej jest użyć specjalnego metalowego sitka z dużymi, okrągłymi otworami. Ja niestety nie mam takiego sitka w wyposażeniu swojej kuchni (jeszcze...) zatem po prostu kładłam kluseczki do wrzątku za pomocą łyżeczki. Kluski wyszły trochę większe niż powinny, ale smak miały ten sam ;) 
Na pewno będę wracać do tego przepisu, bo nokedli robi się błyskawicznie i bezproblemowo. 

 

NOKEDLI - WĘGIERSKIE KLUSKI
(przepis na 4 porcje) 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 3 jajka, 
  • ok. ½ szklanki ciepłej wody, 
  • sól 

Mąkę i szczyptę soli wymieszać w misce. Dodać jajka i wymieszać łyżką. Następnie stopniowo wlewać wodę, mieszając, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany (nie musi być idealnie gładkie, mogą pozostać małe grudki). W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju. Ciasto nakładać na metalowe sitko do spaetzli i przeciskać je przez otwory wprost do garnka. Gotować około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W przypadku braku sitka, można małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i kłaść na gotującą się wodę. 
Kluski wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i od razu podawać.


(inspiracja stąd


Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. świetny pomysł na dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis i bardzo piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne te kluski! Też się czaję na tę "tarkę" do robienia klusek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, uwielbiam kluseczki wszelkiej maści, a te kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W Polsce również są te kluseczki pod nazwa kluski nylonowe :) bardzo smaczny dodatek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, ciekawe :) nigdy nie słyszałam o takiej nazwie :)

      Usuń
    2. a w poznanskim łyzka ćpane

      Usuń
  6. dodaj do ciasta trochę tłuszczu!

    OdpowiedzUsuń