Nokedli - węgierskie kluseczki
Nokedli to rodzaj populatnych na Węgrzech kluseczek, idealnych jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy czy np. paprykarza z kurczaka. Jest to taki węgierski odpowiednik niemieckich i austriackich spaetzli (szpecli) – robi się je w identyczny sposób. Do ich przygotowania najlepiej jest użyć specjalnego metalowego sitka z dużymi, okrągłymi otworami. Ja niestety nie mam takiego sitka w wyposażeniu swojej kuchni (jeszcze...) zatem po prostu kładłam kluseczki do wrzątku za pomocą łyżeczki. Kluski wyszły trochę większe niż powinny, ale smak miały ten sam ;)
Na pewno będę wracać do tego przepisu, bo nokedli robi się błyskawicznie i bezproblemowo.
NOKEDLI - WĘGIERSKIE KLUSKI
(przepis na 4 porcje)
- 2 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- ok. ½ szklanki ciepłej wody,
- sól
Mąkę i szczyptę soli wymieszać w misce. Dodać jajka i wymieszać łyżką. Następnie stopniowo wlewać wodę, mieszając, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany (nie musi być idealnie gładkie, mogą pozostać małe grudki). W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju. Ciasto nakładać na metalowe sitko do spaetzli i przeciskać je przez otwory wprost do garnka. Gotować około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W przypadku braku sitka, można małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i kłaść na gotującą się wodę.
Kluski wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i od razu podawać.
(inspiracja stąd)
8 komentarze
świetny pomysł na dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i bardzo piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńFajne te kluski! Też się czaję na tę "tarkę" do robienia klusek. :)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam kluseczki wszelkiej maści, a te kuszą niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńW Polsce również są te kluseczki pod nazwa kluski nylonowe :) bardzo smaczny dodatek
OdpowiedzUsuńO, ciekawe :) nigdy nie słyszałam o takiej nazwie :)
Usuńa w poznanskim łyzka ćpane
Usuńdodaj do ciasta trochę tłuszczu!
OdpowiedzUsuń