Obsługiwane przez usługę Blogger.

Leczo z cukinią

By 16:44 , , , ,

W okresie jesiennym w wielu warzywniakach leżą skrzynki z przecenionymi paprykami. Paprykami nieco mniejszymi, nieco bardziej lichymi, nierównomiernie wybarwionymi, ale nadal bardzo smacznymi. Idealnymi, by zrobić z nich leczo :) 
W zeszłym roku zamieszczałam na blogu przepis na typowe leczo węgierskie. W Polsce popularna stała się nieco inna wersja z dodatkiem cukinii, a czasem patisona. Właśnie taką wersję – leczo z cukinią – znam ze swojego domu. I przyznam, że bardzo mi smakuje. Dlatego nie bacząc na względy małżonka, który fanem leczo nie jest (delikatnie mówiąc), przynajmniej raz w roku muszę tę potrawę zrobić :) 
W mojej wersji dodaję minimalną ilość tłuszczu, a zwykłą kiełbasę zastępuję kiełbasą z piersi kurczaka, dzięki czemu leczo jest niskokaloryczne, a mimo to – uwierzcie mi – wcale nie traci na smaku :) 


LECZO Z CUKINIĄ 
(przepis na 4 porcje) 
  • 1kg różnokolorowych papryk, 
  • 500g cukinii, 
  • 500g kiełbasy z piersi kurczaka, 
  • 1 duża cebula, 
  • ok. 200ml wody lub bulionu drobiowego, 
  • 500ml przecieru pomidorowego (passaty), 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku (lub wg uznania), 
  • sól i pieprz, 
  • 1-2 łyżki oleju 

Cebulę grubo posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość dużą kostkę. Kiełbasę pokroić w grube półplasterki, a cukinię w ćwierćplasterki (jeśli cukinie są małe, wystarczą półplasterki). W dużym rondlu lub wysokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i kiełbasę. Smażyć razem na średnim ogniu, mieszając, aż kiełbasa się zarumieni, a cebula zmięknie. Następnie dodać papryki i smażyć na niedużym ogniu 7-8 minut, co jakiś czas mieszając, aż papryka zacznie mięknąć. Następnie dodać cukinię, wlać wodę lub bulion oraz przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut, aż papryka i cukinia będą miękkie. Pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógl odparować (lub nie, jeżeli ktoś woli leczo o rzadszej konsystencji).
Doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. 
Podawać ze świeżym chlebem. 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Uwielbiam leczo, w każdej wersji - czy to klasyczne, tłuste, czy też z dodatkiem innych warzyw. Cukinia to świetny pomysł :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi też takie leczo z cukinii bardzo smakuje, wiem ze niektórzy nie przepadają za takimi smakami, ale warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Na lato - delikatne leczo, na jesień - nieco więcej treści :)

    OdpowiedzUsuń