Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kloftinja

By 09:30 , , ,

Kloftinja to macedońska wersja kotlecików z mielonego mięsa. Dzięki namoczeniu bułki w białym winie, frykadelki te mają nietypowy, oryginalny smak. Oczywiście, jeżeli obiad ten ma być podawany dzieciom, to składnik ten trzeba z oczywistych względów pominąć. Ponadto – podobnie jak w kuchni greckiej - do kloftinji dodaje się także mięty – suszonej lub świeżej. Warto wypróbować takie kotlety jako interesującą odmianę od zwykłych mielonych :) 


KLOFTINJA 
(przepis na 4 porcje) 
  • 500g mielonej wołowiny, 
  • 1 cebula, 
  • ½ czerstwej bułki pszennej, 
  • ½ szklanki białego wina, 
  • 1 jajko, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • 1/8 łyżeczki suszonej mięty (dałam 3 posiekane listki świeżej), 
  • mąka do obtoczenia, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia 

Bułkę namoczyć w winie. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę startą na tarce o dużych oczkach, odciśniętą z wina bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, oregano, miętę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wyrobić i podzielić na 7-8 części. Uformować nieduże, podłużne kotleciki. Obtoczyć je w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. 


(przepis podpatrzony u Grumków

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Wiedziałam, że u Ciebie mogę liczyć na kreatywność :). Dziękuję za udział w akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015". Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, mielonego z miętą jeszcze nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeciez później jest obróbka cieplna, to procenty się rozpadną:) ... fantastyczne kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń