Kloftinja
Kloftinja to macedońska wersja kotlecików z mielonego mięsa. Dzięki namoczeniu bułki w białym winie, frykadelki te mają nietypowy, oryginalny smak. Oczywiście, jeżeli obiad ten ma być podawany dzieciom, to składnik ten trzeba z oczywistych względów pominąć. Ponadto – podobnie jak w kuchni greckiej - do kloftinji dodaje się także mięty – suszonej lub świeżej. Warto wypróbować takie kotlety jako interesującą odmianę od zwykłych mielonych :)
(przepis na 4 porcje)
- 500g mielonej wołowiny,
- 1 cebula,
- ½ czerstwej bułki pszennej,
- ½ szklanki białego wina,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/8 łyżeczki suszonej mięty (dałam 3 posiekane listki świeżej),
- mąka do obtoczenia,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Bułkę namoczyć w winie. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę startą na tarce o dużych oczkach, odciśniętą z wina bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, oregano, miętę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wyrobić i podzielić na 7-8 części. Uformować nieduże, podłużne kotleciki. Obtoczyć je w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.
(przepis podpatrzony u Grumków)
4 komentarze
Wiedziałam, że u Ciebie mogę liczyć na kreatywność :). Dziękuję za udział w akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015". Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo dopiero początek ;)
UsuńCiekawe, mielonego z miętą jeszcze nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPrzeciez później jest obróbka cieplna, to procenty się rozpadną:) ... fantastyczne kotleciki:)
OdpowiedzUsuń