Kalafior po grecku
Kounoupidi Kapama to grecka potrawa w postaci kalafiora duszonego w aromatycznym pomidorowym sosie z dodatkiem cynamonu. Cynamon w potrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym, właściwie jest to całkiem powszechny składnik. Na pewno nadaje on potrawom specyficzny smak, warto jednak przełamać swoje sceptyczne podejście i przekonać się osobiście. Nam taki pomysł na kalafiora bardzo przypadł do gustu.
Tak przygotowanego kalafiora najczęściej podaje się na gorąco, w towarzystwie pieczywa i sera feta. Ja podałam go jako dodatek do bifteków, otrzymując grecką wersję typowo polskiego obiadu jakim jest mielone i kalafior :)
W ramach wspólnego gotowania, kalafiora po grecku przygotowały także Martynosia, Siankoo, Chantel i Mops.
KALAFIOR PO GRECKU
(przepis na 3-4 porcje)
- 1 główka kalafiora,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- ½ laski cynamonu,
- 250ml przecieru pomidorowego (passaty),
- ¼ szklanki wody,
- 2-3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz
W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu, a gdy tylko cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora. Smażyć, mieszając, około 5 minut, aż kalafior zacznie się rumienić (nie dopuścić jednak do przypalenia się cebuli!). Dodać cynamon w proszku, laskę cynamonu, wlać wodę i przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż kalafior będzie odpowiednio miękki.
(na podstawie przepisu z tej strony)
3 komentarze
Ja podałam go jako danie główne ;)
OdpowiedzUsuńU mojego męża niestety by to nie przeszło ;)
UsuńMój o dziwo najadł się samym kalafiorem, nawet nie chciał dodatków w postaci fety i chlebka. Dzięki za wspólne pichcenie.
Usuń