Szarlotkowe naleśniki
Naleśniki z jabłkami to obowiązkowa pozycja na słodki, jesienny obiad. Na blogu pojawił się już kilka lat temu przepis na naleśniki z jabłkami w tradycyjnej wersji (czyli podsmażone). Tym razem naleśniki z jabłkami stały się bazą do pysznego deseru a la szarlotka. Zapieczone pod warstwą śmietanki i waniliowej piany, smakowały wyśmienicie :)
naleśniki z jabłkami zapiekane |
SZARLOTKOWE NALEŚNIKI Z JABŁKAMI
(4 porcje)
- 7 naleśników (patrz: przepis na naleśniki),
- 600g musu jabłkowego ze słoika*,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 300ml śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru,
- 3 białka jaj,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem,
- masło do wysmarowania formy
Żaroodporne, prostokątne naczynie wysmarować masłem. Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem. Każdy naleśnik smarować musem, zwijać w rulon i układać w żaroodpornym naczyniu. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami cukru i polać nią naleśniki, równomiernie rozprowadzając po powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 20 minut.
W tym czasie białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń waniliowy i dokładnie wymieszać trzepaczką (ewentualnie mikserem na najniższych obrotach). Pianę rozprowadzić na wstępnie zapieczonych naleśnikach i ponownie zapiec około 10-15 minut, aż wierzch zrobi się złocisty.
Upieczone naleśniki z jabłkami wyjąć z piekarnika. Przed pokrojeniem najlepiej jest odczekać jakieś 15 minut – będą lepiej trzymały kształt.
* Do tego przepisu użyłam musu jabłkowego zrobionego przez mamę mojego M., ale jeśli nie macie gotowca, mus z jabłek można dość szybko zrobić samodzielnie: 1kg obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, podlać odrobiną (1-2 łyżki) wody i dusić pod przykryciem około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się całkiem miękkie. Jeśli jabłka są kwaskowate, dosłodzić do smaku cukrem.
(inspiracja stąd, z moimi zmianami)
3 komentarze
O rany, idealne! To jak szarlotka w prostszej wersji ;) A zapiekanych naleśników jeszcze nie jadłam, patrząc na te stwierdzam, że to poważny błąd :)
OdpowiedzUsuńAkeż cudowne naleśniki! Jesień pod najsłodszą z możliwych postaci :)
OdpowiedzUsuńTo najlepsza wersja naleśników jaka istnieje!
OdpowiedzUsuń