Naleśniki z jabłkami
Zapach rozparzanych z cynamonem jabłek to jeden z tych zapachów, które działają na mnie wyjątkowo uspokajająco. Najczęściej robię ich od razu dwa razy większą ilość, bo nie potrafię powstrzymać się przed wyjadaniem ich, jeszcze gorących, wielką drewnianą łyżką... :)
naleśniki z jabłkami |
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI
- 8 naleśników (przepis podstawowy - klik!)
- 4-5 jabłek,,
- garść rodzynek,
- cukier do smaku,
- cynamon,
- bita śmietana,
- + masło do podsmażenia naleśników
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie poszatkować na plasterki. Wrzucić do rondla razem z rodzynkami, podlać odrobiną wody i rozparzyć, aż utworzą masę z kawałkami owoców. Dosłodzić (jeśli trzeba) i doprawić cynamonem do smaku.
Naleśniki smarować jabłkami i składać w trójkąty lub zwijać w rulony. Można podsmażyć na maśle. Podawać z bitą śmietaną i cynamonem.
naleśniki z jabłkami przepis |
7 komentarze
Ja też uwielbiam jabłka z cynamonem. Z naleśnikami-pycha !
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie robiłam naleśników. jabłko i cynamon to bardzo zgrany duet;)
OdpowiedzUsuńmniam :)idealne połączenie na jesień :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam.
OdpowiedzUsuńpyszne naleśniki ;]
Bardzo pyszne naleśniki:)
OdpowiedzUsuńCoś przepysznego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Olcik z Waniliowej Chmurki:*
Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuń