Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta z dynią i serem pleśniowym

By 23:17 ,

Tę tartę robiłam już dwa razy – raz z kruchym ciastem, a raz z francuskim. Obydwa warianty bardzo mi smakowały, ale bardziej przypadło mi do gustu ciasto francuskie. Z okrawków, które mi zostały, zrobiłam malutkie pakieciki z kostką czekolady w środku. :)
Przepis znalazłam na forum.gazeta.pl i przyznam, że ja też robiłam to danie nieco "na oko"... ;)

Photobucket
Tarta z dynią i serem pleśniowym

TARTA DYNIOWA Z SEREM PLEŚNIOWYM
1 opakowanie ciasta francuskiego,
pół kilograma oczyszczonego miąższu dyni,
100g sera pleśniowego (np. lazur, gorgonzola)
1 duże jajko,
150ml mleka,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz
rozmaryn,
2 łyżki masła

Ciasto francuskie rozmrozić. Dno tortownicy (24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wykroić koło większe niż średnica tortownicy i wyłożyć nim dno i boki formy. Podziabać widelcem i zapiec w 220 stopniach do momentu, gdy zacznie się rumienić.
W tym czasie dynię (obraną i pozbawioną pestek) pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozmarynem i odrobiną soli. Odstawić, by nieco przestygła.
Jajko wymieszać z mlekiem. Doprawić pieprzem i solą (nie za dużo soli, bo ser jest sam w sobie słony).
Dynię wyłożyć na cieście. Na nią pokruszyć ser pleśniowy. Całość zalać masą jajeczno-mleczną, by wypełniła przestrzenie między dynią, a serem.
Piec w 180 stopniach przez około 25 minut. 


Photobucket
Tarta z dynią i serem pleśniowym

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. dynia i ser pleśniowy- musi być pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja się cieszę, że Bea prowadzi ten festiwal, tyle ciekawych pomysłów na blogach można znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że nie sfotografowałaś tych pakiecików francuskich z czekoladą. musiały byc naprawdę urocze.

    tarta zapowiada się bardzo smakowicie. i połączenie świetne. ser pleśniowy z dynią. walka słodyczy z solą ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham połączenie słodkiej dyni, z lekko pikantnym pleśniowym serem.. A gdy są one w takiej pięknej oprawie..cudo..

    OdpowiedzUsuń
  5. Przetestowałam - pycha:) Inna sprawa, że pożarliśmy z mężem we dwójkę całość :P

    OdpowiedzUsuń
  6. mariaż dyni i sera pleśniowego powtarza się w przepisach, pierwszy raz widziałam to chyba u Nigelli. W każdym razie ta para dobrze się razem dogaduje, zwłaszcza na spodzie z kruchego ciasta :) ja zrobiłam sos ze śmietaną, zamiast z mlekiem i zamiast rozmarynu dałam tymianek, bez czosnku. Ser lazur, ciekawa jestem, jak by smakowało z gorgonzolą, bo ona ma jeszcze mocniejszy smak. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń