Tarta z dynią i serem pleśniowym
Tę tartę robiłam już dwa razy – raz z kruchym ciastem, a raz z francuskim. Obydwa warianty bardzo mi smakowały, ale bardziej przypadło mi do gustu ciasto francuskie. Z okrawków, które mi zostały, zrobiłam malutkie pakieciki z kostką czekolady w środku. :)
Przepis znalazłam na forum.gazeta.pl i przyznam, że ja też robiłam to danie nieco "na oko"... ;)
TARTA DYNIOWA Z SEREM PLEŚNIOWYM
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- pół kilograma oczyszczonego miąższu dyni,
- 100g sera pleśniowego (np. lazur, gorgonzola)
- 1 duże jajko,
- 150ml mleka,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz
- rozmaryn,
- 2 łyżki masła
Ciasto francuskie rozmrozić. Dno tortownicy (24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wykroić koło większe niż średnica tortownicy i wyłożyć nim dno i boki formy. Podziabać widelcem i zapiec w 220 stopniach do momentu, gdy zacznie się rumienić.
W tym czasie dynię (obraną i pozbawioną pestek) pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozmarynem i odrobiną soli. Odstawić, by nieco przestygła.
Jajko wymieszać z mlekiem. Doprawić pieprzem i solą (nie za dużo soli, bo ser jest sam w sobie słony).
Dynię wyłożyć na cieście. Na nią pokruszyć ser pleśniowy. Całość zalać masą jajeczno-mleczną, by wypełniła przestrzenie między dynią, a serem.
Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
9 komentarze
dynia i ser pleśniowy- musi być pysznie;)
OdpowiedzUsuńto musi byc pyszne:) mniam:)
OdpowiedzUsuńjak ja się cieszę, że Bea prowadzi ten festiwal, tyle ciekawych pomysłów na blogach można znaleźć :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie sfotografowałaś tych pakiecików francuskich z czekoladą. musiały byc naprawdę urocze.
OdpowiedzUsuńtarta zapowiada się bardzo smakowicie. i połączenie świetne. ser pleśniowy z dynią. walka słodyczy z solą ;]
Kocham połączenie słodkiej dyni, z lekko pikantnym pleśniowym serem.. A gdy są one w takiej pięknej oprawie..cudo..
OdpowiedzUsuńPrzetestowałam - pycha:) Inna sprawa, że pożarliśmy z mężem we dwójkę całość :P
OdpowiedzUsuńmariaż dyni i sera pleśniowego powtarza się w przepisach, pierwszy raz widziałam to chyba u Nigelli. W każdym razie ta para dobrze się razem dogaduje, zwłaszcza na spodzie z kruchego ciasta :) ja zrobiłam sos ze śmietaną, zamiast z mlekiem i zamiast rozmarynu dałam tymianek, bez czosnku. Ser lazur, ciekawa jestem, jak by smakowało z gorgonzolą, bo ona ma jeszcze mocniejszy smak. Smacznego!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie - efektowne i bardzo smaczne w wersji z ciastem francuskim - tylko takie robiłam.
OdpowiedzUsuńJa również zrobiłam z ciastem francuskim. Bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za podzielenie się przepisem
Iza