Obsługiwane przez usługę Blogger.

Słodka tarta z dynią i prażonymi migdałami

By 23:54 ,

To kolejna moja propozycja do kończącego się już Festiwalu Dyni. Pomysł na słodką tartę z dynią i migdałami wypatrzyłam w książce Michela Roux "Ciasta pikantne i słodkie". W trakcie robienia tego ciasta sporo jednak pozmieniałam i taki nieco zmodyfikowany przepis prezentuję poniżej. Tarta wyszła smaczna, słodka dynia dobrze skomponowała się ze skórką pomarańczową i migdałami, niemniej jednak do kanonu moich ulubionych ciast nie wejdzie ;) Ale nie żałuję, że ją zrobiłam, bo ja zawsze jestem ciekawa nowych smaków :)

Photobucket

TARTA Z DYNIĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
kruche ciasto:
300g mąki,
150g masła,
75g cukru pudru,
szczypta soli,
1 jajko
nadzienie:
500g obranej dyni bez pestek,
50g masła,
180g cukru,
50g migdałów,
cienko skrojona skórka z połowy pomarańczy,
4 łyżki dżemu morelowego,
do posmarowania: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Masło posiekać na stolnicy z mąką i cukrem pudrem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

Dynię pokroić na dwucentymetrową kostkę i gotować na parze przez 10 minut do miękkości. Ja użyłam mrożonej dyni, którą rozmroziłam – ponieważ wcześniej była ona już blanszowana, nie gotowałam jej dodatkowo na parze.
Podgrzać masło na patelni, wrzucić dynię i 120 g cukru. Gotować na średnim ogniu przez 6-7 minut, następnie przełożyć do miski za pomocą łyżki cedzakowej i odstawić, by nieco przestygła.

Migdały zalać wrzątkiem, obrać, a następnie uprażyć na suchej patelni. Zmiksować w blenderze razem ze skórką pomarańczową i pozostałym cukrem.

Schłodzone ciasto wyjąć, odkroić ¼, a resztę rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy na tartę lub tortownicy o średnicy 24 cm. Spód ponakłówać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjąć z piekarnika, dno posmarować dżemem, na to wyłożyć dynię. Posypać cukrem z migdałami i skórką pomarańczową. Pozostałą ćwiartkę ciasta rozwałkować i wyciąć paski, które ułożyć na cieście w postaci kratki. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem (ja zapomniałam ;) ).

Piec w 180 stopniach przez 40 minut na złoty kolor.

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. dodatek prażonych migdałów jest tutaj jak najbardziej wskazany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Slicznie sie prezentuje. Wspaniałe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też miałam na nią ochotę, ale przegrała z klasycznym dyniowym pajem. Smakował nam ogromnie. Może więc nie mam czego żałować?

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowita tarta, a krateczka jaka cudna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi byc pyszna ta tarta, krateczka super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaytoon, ja jeszcze tego słynnego dyniowego paju nie robiłam, więc niestety nie mam porównania :)

    OdpowiedzUsuń