Pierś kurczaka z serem, ananasem i żurawiną
Kurczaka z ananasem i serem jadamy w domu od bardzo dawna, ale dopiero przeglądając blog Oli natknęłam się na pomysł, by w samym środku umieścić odrobinę konfitury żurawinowej. I jakkolwiek wcześniej było smacznie, tak z żurawiną okazało się przepysznie :) kwaskowaty dżem stał się taką kropką nad "i" w tym daniu ;)
PIERŚ KURCZAKA Z SEREM, ANANASEM I ŻURAWINĄ
- 4 nieduże filety z piersi kurczaka,
- 4 plastry ananasa z puszki,
- 4 plastry żółtego sera np. gouda,
- 4 łyżeczki dżemu żurawinowego,
- przyprawa złocista do kurczaka albo przyprawa jerk,
- słodka lub ostra papryka w proszku,
- olej do smażenia
Filety umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na kotlety. Posypać przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Usmażyć filety z jednej strony na rumiano, obrócić, zmniejszyć ogień. Na każdy kotlet położyć plaster ananasa, na środek włożyć łyżeczkę żurawiny, a na wierzch nałożyć plaster sera i posypać papryką. Patelnię przykryć i smażyć przez chwilę, aż ser się stopi.
9 komentarze
Super pomysł. Przypomniałaś mi o podobnych roladkach, których juz bardzo dawno nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńDanie pycha, a żurawiny to kropka nad i :)
OdpowiedzUsuńsmaczny obiadek:) bardzo lubie polaczenie miesa i owocow, mniam:)
OdpowiedzUsuńJak jest ser, ananas i żurawina, to biorę bez pytania :)
OdpowiedzUsuńżurawina ulubiona.. fajny pomysł na taki dżemowy dodatek.
OdpowiedzUsuńPychota:) Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj i są bezwarunkowo rewelacyjne ! ;)
OdpowiedzUsuńjadlasm kiedys takie tylko jeszcze z dodatkiem podsmazonych pieczarek, na to ser zolty i ananas i w srodku ananasa dzem-pychotka :D
OdpowiedzUsuńdzisiaj eksperymentuje :)) juz slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń