Zupa dyniowa z kukurydzą
Jesień i zima to czas, gdy szczególnie zaczynam doceniać zupy. Kiedy wracam do domu z uczelni, zmarznięta i głodna, o niczym nie marzę tak, jak o misce gorącej, pożywnej zupy. Takiej, po której nie muszę już sięgać po drugie danie ani niczym "dojadać".
Ten przepis znalazłam w jednej z książeczek, które nabyłam pod wpływem impulsu jakiś czas temu – "Gotuj smacznie i niedrogo". Zupa z dyni z kukurydzą okazała się strzałem w dziesiątkę. Była sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam :)
Przepis podaję z moimi drobnymi modyfikacjami.
ZUPA DYNIOWA Z KUKURYDZĄ
(4 porcje)
- 800 g miąższu dyni,
- pół puszki kukurydzy,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili (bez pestek),
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
- pół szklanki mleka,
- 3 łyżki śmietany (opcjonalnie dla złagodzenia smaku, ja nie dałam),
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- pół łyżeczki nasion kolendry
- sól i pieprz,
- pół pęczka szczypiorku
Oczyszczony miąższ dyni (bez pestek i skóry) pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili oraz dynię. Smażyć przez kilka minut. Dodać do gorącego bulionu i gotować pod przykryciem 20 minut, aż dynia będzie miękka.
Kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Dodać do zupy razem ze startym imbirem, a następnie całość zmiksować na gładki krem. Wrzucić kukurydzę i gotować jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia. Wlać mleko – tyle, aby zupa miała pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną (opcjonalnie). Rozlać do miseczek i posypać posiekanym szczypiorkiem.
4 komentarze
u mnie dzis też zupka dyniowa ale z mlekiem :)
OdpowiedzUsuńpoprosze o miseczke tej pysznej zupki:)
OdpowiedzUsuńFajne! :)))
OdpowiedzUsuńbardzo dobra zupa a imbir nadaje jej wyrazisty smak:)
OdpowiedzUsuń