Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa dyniowa z kukurydzą

By 21:39 ,

Jesień i zima to czas, gdy szczególnie zaczynam doceniać zupy. Kiedy wracam do domu z uczelni, zmarznięta i głodna, o niczym nie marzę tak, jak o misce gorącej, pożywnej zupy. Takiej, po której nie muszę już sięgać po drugie danie ani niczym "dojadać".

 
Ten przepis znalazłam w jednej z książeczek, które nabyłam pod wpływem impulsu jakiś czas temu – "Gotuj smacznie i niedrogo". Zupa z dyni z kukurydzą okazała się strzałem w dziesiątkę. Była sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam :)
Przepis podaję z moimi drobnymi modyfikacjami.
 
 
ZUPA DYNIOWA Z KUKURYDZĄ
(4 porcje)
  • 800 g miąższu dyni,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili (bez pestek),
  • 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • pół szklanki mleka,
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie dla złagodzenia smaku, ja nie dałam),
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • sól i pieprz,
  • pół pęczka szczypiorku
 
Oczyszczony miąższ dyni (bez pestek i skóry) pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili oraz dynię. Smażyć przez kilka minut. Dodać do gorącego bulionu i gotować pod przykryciem 20 minut, aż dynia będzie miękka.
Kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Dodać do zupy razem ze startym imbirem, a następnie całość zmiksować na gładki krem. Wrzucić kukurydzę i gotować jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia. Wlać mleko – tyle, aby zupa miała pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną (opcjonalnie). Rozlać do miseczek i posypać posiekanym szczypiorkiem.





 
 
 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze