Makaron z krewetkami w sosie kokosowym
To ostatnia moja propozycja w makaronowej zabawie "Viva la pasta!" Uffff! :) Ostatnia, ale za to jaka pyszna... Krewetki, mleko kokosowe i szczypta pikanterii – oczywiście z moim ulubionym tagliatelle.
Przepis znalazłam u Tangerinki i odrobinę go zmodyfikowałam :) Polecam!
makaron z krewetkami w sosie kokosowym |
MAKARON Z KREWETKAMI W SOSIE KOKOSOWYM
(4 porcje)
- 400 g makaronu pappardelle lub tagliatelle,
- 400g mrożonych krewetek,
- 350 ml mleka kokosowego,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej, wg uznania),
- płaska łyżeczka ziaren kolendry,
- 1 łyżeczka tartego imbiru,
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 liść limonki kaffir (można pominąć)
- skórka starta z 1/2 limonki,
- 2 łyżki oliwy,
- listki świeżej kolendry
Krewetki rozmrozić. W woku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, starty imbir, krewetki, pieprz cayenne, zmieloną lub utłuczoną w moździerzu kolendrę i skórkę z limonki. Smażyć krótko (2 minuty). Wlać mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować, zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z sosem. Na koniec posypać listkami kolendry.
9 komentarze
pyszne jedzonko:) ach te smaki, super:)
OdpowiedzUsuńogę wpaść na porcyjkę?
OdpowiedzUsuńaga, no właśnie mnie te smaki bardzo przypasowały :)
OdpowiedzUsuńaga-aa, wprawdzie już talerze wylizane, ale możesz wpadać, chętnie zrobię więcej :D
Same pyszne składniki. To jest cudne jedzonko.
OdpowiedzUsuńZobaczyłam te przepis i od razu stałam się jego wielbicielką, znalazłam w nim wszytko co lubię,to musi być na prawdę pyszne:-)Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPrzepis wyszedł pysznie, wzbogaciłam go jeszcze pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Lekko je podsmażyłam z krewetkami :) niebo w gębie ;) !
OdpowiedzUsuńNie używałam jeszcze mleka kokosowego w daniach wytrawnych ale całkiem fajnie się do danie prezentuje no i fajnie że jest takie szybkie w przygotowaniu bo zabiegana zdecydowanie jestem :). Nie mam makaronu pappardelle i tagliatelle. Pełnoziarnisty czaniecki się nada? Mam rurkę i świderki
OdpowiedzUsuńWedług mnie krótkie pełnoziarniste makarony akurat niezbyt pasują do tej potrawy... :)
UsuńWydaje mi sie ze rodzaj makaronu nie ma tutaj wiekszego znaczenia. Jak wolisz pelnoziarnisty to powinien byc ok. Z tych dwóch raczej wybrałabym rurkę
OdpowiedzUsuń