Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa grzybowa z soczewicą

By 10:20 , , , , ,

Zupa grzybowa z łazankami to popularna wigilijna potrawa, ale równie dobrą propozycją na Wieczerzę jest zupa z podgrzybków podana z soczewicą – postna, a jednocześnie wykwintna. Jest tak dobra, że z pewnością zrobi pozytywne wrażenie na gościach, pozostawiając miłe wspomnienie i... puste talerze ;) 





ZUPA GRZYBOWA Z SOCZEWICĄ 
(5 porcji) 
  • 300g mrożonych podgrzybków (najlepiej całe kapelusze, ale nie jest to konieczne), 
  • 200g czerwonej soczewicy, 
  • 2 małe marchewki, 
  • 1 korzeń pietruszki, 
  • nieduży kawałek selera, 
  • 3 średnie ziemniaki, 
  • ½ pora (biała część), 
  • 1,5 l bulionu warzywnego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, 
  • sól i pieprz, 
  • posiekana natka pietruszki 

Grzyby rozmrozić. Pora posiekać, obrane marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki pokroić w kostkę. 
W garnku rozgrzać olej, wrzucić pora i grzyby. Smażyć na małym ogniu około 5 minut, następnie dodać pokrojone warzywa i smażyć kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
W tym czasie w drugim garnku ugotować soczewicę, uważając, by jej nie rozgotować (wystarczy 12-15 minut). 
Ugotowaną soczewicę nałożyć na talerze, zalać zupą i posypać natką pietruszki. 

 

Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :) 

Przepisy
kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Bardzo wyraźny i zachęcający kolor zupki - aż chce się ją zjeść patrząc na samo zdjęcie. A na pewno zapach był zniewalający.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na ''unowocześnienie'' tradycyjnej grzybowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa wersja klasycznego dania :) Ja na Wigilii zawsze miałam barszcz, ale poza tym świętem z chęcią spróbuję Twojej propozycji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ona pysznie wygląda! Taka gorąca, smaczna ,mniam ,mniam :)

    OdpowiedzUsuń