Zupa grzybowa z soczewicą
Zupa grzybowa z łazankami to popularna wigilijna potrawa, ale równie dobrą propozycją na Wieczerzę jest zupa z podgrzybków podana z soczewicą – postna, a jednocześnie wykwintna. Jest tak dobra, że z pewnością zrobi pozytywne wrażenie na gościach, pozostawiając miłe wspomnienie i... puste talerze ;)
ZUPA GRZYBOWA Z SOCZEWICĄ
(5 porcji)
- 300g mrożonych podgrzybków (najlepiej całe kapelusze, ale nie jest to konieczne),
- 200g czerwonej soczewicy,
- 2 małe marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- nieduży kawałek selera,
- 3 średnie ziemniaki,
- ½ pora (biała część),
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia,
- sól i pieprz,
- posiekana natka pietruszki
Grzyby rozmrozić. Pora posiekać, obrane marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić pora i grzyby. Smażyć na małym ogniu około 5 minut, następnie dodać pokrojone warzywa i smażyć kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie w drugim garnku ugotować soczewicę, uważając, by jej nie rozgotować (wystarczy 12-15 minut).
Ugotowaną soczewicę nałożyć na talerze, zalać zupą i posypać natką pietruszki.
Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :)
5 komentarze
Bardzo wyraźny i zachęcający kolor zupki - aż chce się ją zjeść patrząc na samo zdjęcie. A na pewno zapach był zniewalający.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ''unowocześnienie'' tradycyjnej grzybowej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa wersja klasycznego dania :) Ja na Wigilii zawsze miałam barszcz, ale poza tym świętem z chęcią spróbuję Twojej propozycji.
OdpowiedzUsuńAleż ona pysznie wygląda! Taka gorąca, smaczna ,mniam ,mniam :)
OdpowiedzUsuń