Obsługiwane przez usługę Blogger.

Filety z kurczaka z sosem z porów i suszonych pomidorów

By 17:15 , , ,

Szukając pomysłu na wykorzystanie nadwyżki porów, trafiłam u Panny Malwinny na przepis rodem z Australii ;) Kurczak z sosem z porów i suszonych pomidorów wydał się na tyle apetycznym i interesującym daniem, że postanowiłam go wypróbować. Nie skusiłam się tylko na grillowaną polentę, gdyż nie przepadam za nią – zamiast tego podałam wedges, czyli pieczone ćwiartki ziemniaków, które także w Australii są bardzo popularne. Sos okazał się bardzo smaczny, doskonale zrównoważony i świetnie wzbogacił z pozoru zwyczajnego fileta :) polecam! 


FILETY Z KURCZAKA Z SOSEM Z PORÓW I SUSZONYCH POMIDORÓW 
(4 porcje) 
  • 4 nieduże filety z piersi kurczaka, 
  • 1 por, 
  • 3-4 łyżki puree z suszonych pomidorów (zmiksowane blenderem suszone pomidory), 
  • 4-5 szt. suszonych pomidorów, 
  • 300ml śmietanki 30% (dałam śmietankę 18% do sosów, z kartonika), 
  • sól i pieprz, 
  • słodka papryka w proszku, 
  • suszone oregano, 
  • 1-łyżka masła, 
  • odrobina oleju do smażenia, 
  • posiekana natka pietruszki 

Każdy filet pokroić na 2-3 części i ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem, jeśli kawałki są grube. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju (ja usmażyłam na patelni grillowej). 
Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać pokrojonego w plasterki pora i smażyć kilka minut na małym ogniu, aż zmięknie. Dodać śmietankę i puree z suszonych pomidorów. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem (ja nie dosalałam, gdyż moje suszone pomidory były dość słone). 
Usmażonego kurczaka podawać z sosem. Całość udekorować kawałkami suszonych pomidorów i natką pietruszki.


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Smakowicie wygląda. Ja niedawno też korzystałam z suszonych pomidorów i pora ,ale jako nadzienie do indyka było :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się podoba to połączenie:) musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń