Obsługiwane przez usługę Blogger.

Afrykańska potrawka z kurczaka i orzechów ziemnych

By 10:34 , ,

Orkan Ksawery wywiał z Krakowa cały smog, szkoda tylko, że niewiele da się na tym skorzystać, bo dziki wiatr sprawia, że i tak ciężko dech złapać, a wyjścia z domu ograniczyliśmy do niezbędnego minimum. 
 Co w tej sytuacji powiedzielibyście na małą wycieczkę do Afryki? Przynajmniej na czas gotowania obiadu i jego konsumpcji ;) 
Kurczak, orzechy ziemne i bataty czyli kulinarne atrybuty z rejonów Afryki Zachodniej. Podobne motywy pojawiały się już u mnie na blogu przy okazji przepisu na kurczaka w sosie fistaszkowym i zupę orzechową. Potrawka, którą chcę Wam dzisiaj pokazać, przypomina raczej gęstą zupę, pożywną i sycącą dzięki batatom. Przepis jest inspirowany kuchnią Ghany i znalazłam go tutaj. Choć może nie jest to najbardziej urodziwa potrawa, to wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje... i wspaniale rozgrzewa! 



AFRYKAŃSKA POTRAWKA Z KURCZAKA I ORZECHÓW ZIEMNYCH 
(4 porcje) 
2 ćwiartki z kurczaka (udka + podudzia), 
2 łyżki oleju, 
1 średnia cebula, 
3 ząbki czosnku,
1 łyżka świeżo startego imbiru, 
3 szklanki bulionu drobiowego, 
400g batatów, 
1 puszka krojonych pomidorów, 
2 solidne łyżki masła orzechowego, 
3-4 łyżki posiekanych orzechów ziemnych (ja użyłam niesolonych), 
½ łyżeczki mielonej kolendry, 
1 łyżeczka curry, 
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
pieprz cayenne wg uznania, 
sól i pieprz do smaku 
+ dodatkowo świeże liście kolendry do posypania 

Mięso umyć, osuszyć, oddzielić udka od podudzi, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiany kolor ze wszystkich stron. Mięso odłożyć na bok, a na patelni zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze minutę. 
Bataty obrać i pokroić w kostkę. 
W garnku zagotować bulion. Dodać mięso, podsmażoną cebulę, bataty, pomidory z puszki, masło orzechowe i orzeszki ziemne. (część orzeszków można odłożyć do dekoracji) Doprawić mieloną kolendrą, curry, papryką w proszku, pieprzem cayenne oraz solą i zwykłym pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, przez 60-90 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodziło od kości. Wówczas wyłowić mięso z potrawki, usunąć kości, resztę pokroić i dodać z powrotem do garnka. Ewentualnie doprawić jeszcze przyprawami – wg uznania. 
Przed podaniem każdą porcję posypać listkami kolendry i ewentualnie odłożonymi wcześniej orzeszkami.


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Śliczny kolor ma ta zupa , wygląda na bardzo rozgrzewającą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, świetny przepis, zapisuję i na pewno wykorzystam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka kulinarna wycieczka do Afryki mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podałam z dzikim ryżem bo nie mogłam nigdzie dostać batatów, było pyszne choć wyszlo mi za dużo sosu ale.odlałam część i został do czegoś innego :-)

    OdpowiedzUsuń