Kompot z żurawiny
Kompot z żurawiny jest świetną alternatywą dla kompotu z suszonych (a ściślej: wędzonych) owoców, za którym nie każdy przepada z powodu charakterystycznego, bardzo intensywnego aromatu. Słodko-kwaskowaty żurawinowy napój z dodatkiem jabłek, pomarańczy i korzennych przypraw odpowiada mi dużo bardziej :) Oprócz smaku jego dodatkowym atutem jest także piękny, czerwony kolor :)
KOMPOT Z ŻURAWINY
500 g żurawiny świeżej lub mrożonej,
100 g cukru (lub więcej do smaku),
1 pomarańcza,
1 małe jabłko,
2-3 goździki,
½ łyżeczki mielonego cynamonu,
½ łyżeczki mielonego kardamonu
Żurawinę przepłukać na sitku, włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dodać cukier, goździki, cynamon i kardamon. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na kawałki jabłko oraz obraną i pokrojoną w plasterki pomarańczę. Gotować jeszcze 15 minut. W razie potrzeby dodać więcej cukru – według uznania. Na koniec przecedzić kompot przez sitko i ostudzić.
Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :)
7 komentarze
Świetny pomysł, aby zastąpić kompot z suszu, którego nie znoszę :)
OdpowiedzUsuńCzy może być żurawina suszona?
OdpowiedzUsuńCzy może być żurawina suszona?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z żurawiną suszoną, ale eko, bo te zwykłe zawierają w składzie olej, a tłusty nalot na powierzchni kompotu byłby raczej niewskazany :) Jeśli żurawina jest bez oleju, to ok, niemniej smak będzie już nieco inny i kolor bardziej mętny. Świeżą mrożoną żurawinę można dostać w hipermarketach (np. wczoraj widziałam w carrefourze). :)
UsuńIle ma byc tego cukru do kompotu?
OdpowiedzUsuń100 g na początek, już uzupełniłam przepis. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)
UsuńŚwietny przepis na kompot :) Na ile porcji/osób jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń