Filety z kurczaka z sosem z porów i suszonych pomidorów
Szukając pomysłu na wykorzystanie nadwyżki porów, trafiłam u Panny Malwinny na przepis rodem z Australii ;) Kurczak z sosem z porów i suszonych pomidorów wydał się na tyle apetycznym i interesującym daniem, że postanowiłam go wypróbować. Nie skusiłam się tylko na grillowaną polentę, gdyż nie przepadam za nią – zamiast tego podałam wedges, czyli pieczone ćwiartki ziemniaków, które także w Australii są bardzo popularne. 
Sos okazał się bardzo smaczny, doskonale zrównoważony i świetnie wzbogacił z pozoru zwyczajnego fileta :) polecam! 
FILETY Z KURCZAKA Z SOSEM Z PORÓW I SUSZONYCH POMIDORÓW
(4 porcje)
- 4 nieduże filety z piersi kurczaka,
 - 1 por,
 - 3-4 łyżki puree z suszonych pomidorów (zmiksowane blenderem suszone pomidory),
 - 4-5 szt. suszonych pomidorów,
 - 300ml śmietanki 30% (dałam śmietankę 18% do sosów, z kartonika),
 - sól i pieprz,
 - słodka papryka w proszku,
 - suszone oregano,
 - 1-łyżka masła,
 - odrobina oleju do smażenia,
 - posiekana natka pietruszki
 
Każdy filet pokroić na 2-3 części i ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem, jeśli kawałki są grube. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju (ja usmażyłam na patelni grillowej).
Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać pokrojonego w plasterki pora i smażyć kilka minut na małym ogniu, aż zmięknie. Dodać śmietankę i puree z suszonych pomidorów. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem (ja nie dosalałam, gdyż moje suszone pomidory były dość słone).
Usmażonego kurczaka podawać z sosem. Całość udekorować kawałkami suszonych pomidorów i natką pietruszki.



3 komentarze
Smakowicie wygląda. Ja niedawno też korzystałam z suszonych pomidorów i pora ,ale jako nadzienie do indyka było :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba to połączenie:) musze wypróbować
OdpowiedzUsuń