Śniadaniowy miks warzywno-serowy
Uwielbiam cieciorkę. I uwielbiam tę sałatkę – pożywną, smaczną i idealną na śniadanie. Przepis znalazłam w gazetce „To jest pyszne” (2/2010) i od tego czasu robiłam ją już kilka razy.
Taką sałatkę można przygotować dzień wcześniej, a rano dodać tylko mozzarellę. Można też zabrać ją ze sobą do pracy.
Ja najbardziej lubię ją jeść z kromką ciemnego pieczywa, ale bagietka też do niej pasuje ;)
ŚNIADANIOWY MIKS WARZYWNO-SEROWY
(na 4 porcje)
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 duża czerwona cebula,
- 400g pomidorków koktajlowych,
- 2 kulki mozzarelli,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka octu winnego,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki zielonego pesto,
- sól, pieprz, odrobina cukru
Cieciorkę osączyć na sicie. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Pomidorki umyć i przepołowić. Mozzarellę dokładnie osączyć i pokroić na 0,5 cm plastry.
Przygotować sos, mieszając sok z cytryny i ocet winny z oliwą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Pomidorki, cebulę, cieciorkę, pesto i sos wymieszać. Obok każdej porcji ułożyć po ¼ pokrojonej kulki mozzarelli, którą dodatkowo można skropić oliwą.
2 komentarze
Bardzo lubię cieciorkę, pesto i w ogóle te składniki. Świetny przepis na coś do zabrania:)
OdpowiedzUsuńA ja wstyd się przyznać jeszcze nie jadłam nigdy ciecierzycy...Może wypróbuję ją właśnie w takiej sałatce! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej!
OdpowiedzUsuń