Krewetki w pomidorach po indyjsku
Jak na potrawę kuchni indyjskiej, to danie było stosunkowo łagodne w smaku i nie zawierało typowej mnogości przypraw. Niemniej fanom krewetek powinno przypaść do gustu. Mnie smakowało bardzo:)
KREWETKI W POMIDORACH PO INDYJSKU
(na 4 porcje)
- 450-500 g mrożonych krewetek,
- 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów,
- 300 g mleka kokosowego,
- 1 cebula,
- 1 zielona papryka,
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru,
- 1 duży ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki chili w proszku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżka posiekanych listków kolendry,
- 2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem)
Pomidory sparzyć, obrać, oddzielić pestki, a miąższ posiekać (można też zmiksować blenderem). Cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę.
Starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek utrzeć w moździerzu razem z solą, chili i sokiem z cytryny na pastę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć cebulę, następnie dodać pastę z czosnku i imbiru. Smażyć przez pół minuty, dodać pomidory, paprykę, mleko kokosowe, cukier, słodką paprykę w proszku, kumin i kurkumę, gotować na małym ogniu 15-20 minut, aż pomidory się rozgotują, a całość nabierze konsystencji sosu.
Krewetki przelać wrzątkiem i osączyć na sitku, usunąć ogonki. Dodać do pomidorów i gotować (już bez przykrycia) 3 minuty. Na koniec dodać listki kolendry.
Podawać z ryżem.
5 komentarze
Uwielbiam krewetki na ostro. Ciekawa propozycja. :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam krewetki oczekujące w zamrażalniku na swoją obiadową kolej. :D Podoba mi się ten przepis, w ogóle lubię kuchnię indyjską. :)
OdpowiedzUsuńKurcze wprost uwielbiam krewetki, koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krewetki, ale w tej postaci jeszcze nie jadłem. Wyglądają pysznie:-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś na obiad z połowy porcji dla 2 osób :) przepyszne :)
OdpowiedzUsuń