Kurka w kurkach ;)
I znowu kurki :) Strasznie mi posmakowały te grzyby, no ale nic dziwnego, skoro powszechnie są uważane za jedne z najsmaczniejszych. Wprawdzie nie zrywam się o świcie i nie biegam po lesie w ich poszukiwaniu, bo – jak mniemam – robi to babunia z targowiska która te kurki sprzedaje ;)
Kupiłam tych kurek dość sporo; z jednej części zrobiłam poniższe danie, bardzo smaczne i sycące. Kurki w kremowym sosie z mascarpone świetnie pasują do kurczaka, tworząc pyszny obiad.
Drugą część zamroziłam i dopiero jakiś czas później wyczytałam na forum, że kurki powinno się blanszować przed mrożeniem, bo czasami stają się gorzkie. Ups, oby tak się nie stało... chyba będę musiała je zużyć w najbliższym czasie.
KURCZAK Z KURKAMI I MASCARPONE
(na 4 porcje)
2 duże filety z piersi kurczaka,
200g kurek,
1 cebula,
100g serka mascarpone,
pół szklanki bulionu z kurczaka,
sól i pieprz,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka oleju lub oliwy,
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
natka pietruszki
Kurki oczyścić, większe sztuki pokroić i podsmażyć na maśle na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Na drugiej patelni rozgrzać olej lub oliwę. Podsmażyć posiekaną cebulę, następnie dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć, aż będzie rumiane. Dodać podsmażone kurki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać bulion i serek mascarpone, mieszać, aż składniki się połączą. Gotować 4-5 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i dodać do mięsa. Gotować, mieszając, aż sos się zagęści. Zdjąć z ognia. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem - taki kurczak z kurkami pasuje praktycznie do wszystkiego :)
10 komentarze
oj ale to musi byc pyszne :-)
OdpowiedzUsuńkurki sa pycha:) a to danie bardzo mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńPyszna ta kura w kurkach :)
OdpowiedzUsuńLubię kurki :) Ja też ich nie zbieram. ;-)
OdpowiedzUsuńFajna kurka w kurkach :)
ajć, chce taką kolacje dziś!
OdpowiedzUsuń:):)
Smaczna potrawka. :)
OdpowiedzUsuńNa taki obiad to bym się z chęcią wprosiła :) bardzo lubię kurki.
OdpowiedzUsuńKurczak z kurkami musi być super:) Ja ostatnio jadłam jajecznicę z tymi grzybami (własnoręcznie zebranymi;) ) i była wspaniała! Szkoda tylko że grzybów było mało i udało mi się zrobić tylko to jedno danie;)
OdpowiedzUsuńMoże tak być z tymi kurkami mrożonymi, niestety, mogą być gorzkie. Ja je przesmażam z cebulką i takie mrożę, są wtedy pyszne.
OdpowiedzUsuńkurki i mascarpone.. pyszne szaleństwo :-)
OdpowiedzUsuń