Obsługiwane przez usługę Blogger.

Curry z kurczaka i pieczarek

By 12:47 , ,

Chodząc dziś rano od jednego straganu do drugiego miałam wrażenie, że wszyscy ludzie na całym świecie akurat dziś postanowili zrobić obiad z pieczarkami. Stragany uginały się od papryk, pomidorów, sałat, porów, owoców wszelkiej maści – ale skrzynki po pieczarkach świeciły pustkami.
Przecież Dzień Pieczarki obchodzony jest 22 kwietnia! ;)
W końcu, po długich poszukiwaniach, udało mi się zakupić te nieszczęsne grzyby do faszerowanej papryki. Przepis pojawi się pewnie jakoś niebawem, a tymczasem przedstawiam poniżej inne danie, przypadkowo również z pieczarkami. Indyjskie curry z kurczaka jak to zwykle w tej kuchni bywa – może nie prezentuje się najpiękniej na talerzu, ale jego smak, wzbogacony przyprawami, kokosem oraz migdałami w zupełności to wynagradza :)


 

CURRY Z KURCZAKA I PIECZAREK
(na 4 porcje)

  • 2 duże filety z piersi kurczaka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • 2 strączki świeżej zielonej chili lub 1-2 łyżeczki chili mielonego (dałam ½ łyżeczki mielonego chili, bo nie chciałam, by danie było bardzo ostre),
  • 1 i ½ łyżki pasty curry, średnio pikantnej (dałam 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry),
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 200g pieczarek,
  • 850 ml bulionu drobiowego,
  • 3 średnie dojrzałe pomidory,
  • 60g miąższu kokosa (dałam wiórki kokosowe),
  • 2 łyżki mielonych migdałów,
  • sól
  • posiekana cebula dymka do dekoracji 


Mięso pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kawałki kurczaka, często mieszając. Przełożyć na talerz, a na patelnię włożyć posiekaną w półplasterki cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, posiekane chili (bez pestek), pastę curry orz kolendrę i smażyć 2 minuty. Następnie dodać pokrojone w grube plastry pieczarki, obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, wlać bulion i lekko doprawić solą. Dodać kawałki kurczaka, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie (ja proponuję na ok. 20 minut przed końcem gotowania zdjąć pokrywkę, aby nadmiar bulionu mógł odparować). Do curry dodać miąższ z kokosa i zmielone migdały, dusić jeszcze 3 minuty.
Curry podawać posypane posiekaną cebulką dymką.

 

(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Może dziś obchodzono nieoficjalne święto pieczarki :D Uwielbiam curry ale nie znałam jego połączenia z pieczarkami. Prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też tak mam, że jak chcę coś kupić to nie ma.. było i się wykupiło.. ;-)
    Danie wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak i curry to doskonałe połączenie, (też mam u siebie podobną potrawke, aa i pieczarka też tam się znalazła), pzdr.magda

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie:) WIesz, teraz taki sezon grzybowy, a jak ktoś nie ma po drodze do lasu to choć pieczarki mu to wynagrodzą:D tak jak mi:D
    Zapraszam Cię na moje spaghetti z pieczarkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, danie trochę bez smaku, nie wiem czemu mięso czyli pierś z kurczaka ma się gotować 1i1/2 godziny aż mięso będzie miękkie, skoro pierś z kurczaka jest już miękkie po 15 minutach gotowania.Ogólnie można zjeść,ale trzeba sobie jeszcze doprawić według swojego gustu i jak dla mnie nie jest to danie curry.

    OdpowiedzUsuń