Placuszki z cukinii po grecku
Uwielbiam je :) Są pyszne i delikatne, a tzatziki – sztandarowy dip kuchni greckiej – doskonale je uzupełnia.
Przepis pochodzi z książeczki „Podróże kulinarne. Kuchnia grecka”, choć jak przeczytałam w innym źródle, placki te mają tureckie korzenie. Wpływów tureckich w kuchni greckiej jest swoją drogą sporo, należy do nich także na przykład baklawa, którą uwielbiam mimo niemiłosiernej dawki słodyczy, jaką wnosi ten deser :)
PLACUSZKI Z CUKINII PO GRECKU
(przepis na 4 porcje)
- 750-800g cukinii,
- 1 średnia cebula,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano (dałam suszone),
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki,
- sól i pieprz,
- olej lub oliwa do smażenia
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nieco odcisnąć z soku, który puściła. Jajka roztrzepać w kubeczku, wlać do cukinii, wsypać mąkę i dodać posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej mąki – ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką kłaść okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż będą złociste. Gotowe placki kłaść na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
DIP JOGURTOWY TZATZIKI
- 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
- 1 mały ogórek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól i pieprz
Ogórek obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę, sok z cytryny oraz jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
placki z cukinii przepis |
11 komentarze
Mirabelko, robiłam je w sobotę i potwierdzam, że są na prawdę pyszne;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, świetne. Cukiniowe placki smakują naprawdę wspaniale.
OdpowiedzUsuńSwietne! Bardzo chętnie bym zdjadła:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jedlismy! czas najwyzszy - dziekujemy za przepis - wydaje sie super prosty!!!
OdpowiedzUsuńtzatzyki sa lepsze bez miety!!!!podam przepis na prawdziwe tzatzyki!1 jogurt naturalny9najlepszy jogurt grecki,gdyz jest gesty)1 duzy ogorek 2-3 zabki czosnku sol,pieprz.oliwa z oliwek jesli mamy dodajemy troszeczke octu winnego-ok.1 lyzki.
OdpowiedzUsuńsposob wykonania.........................................do jogurtu dodajemy startego ogorka(na grubych oczkach i wycisnietego przez sciereczke,aby mial jak naj mniej soku)sol,pieprz,oliwe z oliwek ok5 lyzek,2-3 zabki czosnku startego na malych oczkach,oraz 2 lyzki octu winnego
Anonimowy, dziękuję za przepis, ale po co ten krzyk w komentarzu?
OdpowiedzUsuńPS. Ja wolę z miętą, ale oczywiście wszystko kwestią gustu. :)
pyszne są też z miętą suszoną tak podaje się tzatziki na Cyprze :) polecam
Usuńpyszne jest też z miętą suszoną , tak podaje się tzatziki na Cyprze :) Polecam
Usuńi love placki cukinowie <3
OdpowiedzUsuń