Kurczak z orzechami nerkowca i warzywami
Pyszny, delikatny kurczak + warzywa + chrupiący akcent w postaci orzeszków nerkowca + aromatyczny, słodkawy sos hoisin = bardzo smaczne danie kuchni chińskiej.
Naprawdę warto spróbować :)
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA I WARZYWAMI
(na 4 porcje)
- 400g filetów z piersi kurczaka,
- 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżka sosu hoisin,
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 75g orzechów nerkowca,
- 25g grochu cukrowego (zastąpiłam mrożoną fasolką szparagową),
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 nieduża cebula,
- 60g kiełków fasoli mung,
- 1 czerwona papryka,
- 100ml bulionu z kurczaka,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżki sosu hoisin
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienki paski. Włożyć do miski, oprószyć skrobią kukurydzianą i wymieszać, aby cały był nią oblepiony. Wymieszać olej sezamowy, sos hoisin, sos sojowy i 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Powstałą marynatą zalać kurczaka, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut.
W tym czasie posiekać pozostały czosnek, cebulę pokroić na ósemki, paprykę w niedużą kostkę, a łodygę selera w plasterki.
W ogrzanym woku rozgrzać połowę oleju, wrzucić orzechy nerkowca i smażyć, mieszając, przez 1 minutę, aż zaczną się rumienić. Dodać cebulę, czosnek, groch cukrowy, paprykę oraz kiełki fasoli i smażyć przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć warzywa z woka łyżką cedzakową i trzymać w cieple, a w woku rozgrzać pozostały olej, dodać kurczaka i smażyć ze wszystkich stron przez 3-4 minuty. Dodać odłożone wcześniej warzywa.
Przyrządzić sos, mieszając skrobię kukurydzianą, sos hoisin i bulion z kurczaka. Wlać sos do woka, zagotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać od razu :)
(źródło: książeczka "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")
2 komentarze
Mniam mniam mniam
OdpowiedzUsuńfajny dodatek z tymi orzechami :)
OdpowiedzUsuń