Papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami
A oto, co robiłam na obiad tydzień temu, kiedy to miałam tak ogromny problem z kupnem pieczarek ;) Z pewnym poślizgiem czasowym, ale jest – papryka faszerowana. Nie miałam ochoty na tradycyjne nadzienie mięso mielone + ryż, które już mi się trochę przejadło, wypróbowałam więc przepis, który kiedyś znalazłam gdzieś w Internecie, zapisałam na karteluszku i schowałam w szufladzie. Wyszło pysznie :)
PAPRYKA FASZEROWANA KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
(przepis na 4 porcje)
- 4 czerwone, kształtne papryki,
- 2 duże filety z piersi kurczaka,
- 200g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła,
- ok. 150g żółtego sera,
- sól, pieprz,
- przyprawa do kurczaka,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Posypać przyprawą do kurczaka.
Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki. Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez 1-2 minuty - tylko tyle, żeby mięso ścięło się z zewnątrz. Przełożyć do miski i odstawić.
Na patelni po smażeniu kurczaka roztopić masło, dodać pieczarki i smażyć, aż woda, którą puszczą, odparuje. Dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do miski z kurczakiem, wymieszać.
Ser pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Papryki umyć, wydrążyć gniazdo nasienne. Na dnie ułożyć trochę sera, następnie trochę kurczaka i pieczarek, znów ser, kurczak i pieczarki – tak, aby wypełnić całe wnętrze papryki. Na wierzchu ułożyć plaster sera. Papryki włożyć do żaroodpornego naczynia, podlać niewielką ilością wody.
Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.
17 komentarze
Oj ,dobrze że mój mąż tego nie widzi, bo od kilku dni namawia mnie do robienia faszerowanej papryki, a mi jakoś nie chce się za to zabrać ;) Ciekawy pomysł na farsz, swoją drogą :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowaną paprykę na kolację :]
OdpowiedzUsuńCoś dla mojej rodzinki, bo uwielbiają paprykę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną paprykę! Zazwyczaj robię z ryżem i mięsem. Twoje połączenie bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu, oczarowałam tym męża:) pyszne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe Danie,zachwyci każdego ;-)
OdpowiedzUsuńpolecam oblewanie papryczek czerwonym wytrawnym winem podczas pieczenia i dodanie bazyli lub oregano na koncu efekt koncowy boski !!!
OdpowiedzUsuńwłaśnie będziemy degustować :) dla mnie super alternatywa jak ktoś nie lubi mielonego
OdpowiedzUsuńa tesz bardzo lubię faszerowaną paprykę :)
OdpowiedzUsuńświetna sprawa.. .
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, muszę ją zrobić. Żoną ostatnio mówiła o papryce ale zrobionej jakoś inaczej. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA natka pietruszki gdzie?
OdpowiedzUsuńDo nadzienia, właśnie poprawiłam :) dziękuję za zwrócenie uwagi :)
UsuńNaczynie przykryć czy nie.
UsuńNaczynie przykryć czy nie.
UsuńNie, pieczemy bez przykrycia.
Usuń