Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron udon z wołowiną i papryką

By 13:06 , , ,

Trzy miesiące temu (mój Boże, jak ten czas leci!) wygrałam u wedelki nagrodę w postaci bardzo fajnego kompletu, w skład którego wchodził m.in. japoński makaron udon. Nigdy wcześniej nie próbowałam tego rodzaju makaronu i nie bardzo miałam pomysł, jak go przyrządzić. No ale od czego jest wujek Google? Zdecydowałam się na danie stir-fry z wołowiną i papryką, które znalazłam na blogu o sympatycznej nazwie wandering chopsticks. Okazało się nie tylko apetycznie wyglądające i kolorowe, ale również bardzo smaczne. Zmieniłam trochę kolejność smażenia, bo nie chciałam, aby papryka była taka całkiem surowa, ale mimo to moja mama i tak narzekała, że „jest niedogotowana”. Ale przecież o to chodzi w daniach stir-fry! ;) Danie smaży się krótko, na dużym ogniu, aby warzywa pozostały chrupiące i pełne swoich wartości odżywczych.
Sam makaron udon smakuje jak... najzwyklejszy makaron, czyli jest po prostu neutralny w smaku. Dlatego tak ważne są aromatyczne dodatki – jak w tym wypadku olej sezamowy i słodkawy kecap manis.
No i teraz koniecznie muszę spróbować makaronu soba... :)









MAKARON UDON Z WOŁOWINĄ I PAPRYKĄ
(składniki na 4 porcje)
  • 1 opakowanie (300g) makaronu udon,
  • 350-400g wołowiny,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 duża zielona papryka,
  • 2 łyżki kecap manis* lub sosu hoisin,
  • 1 czubata łyżeczka mąki ryżowej (można zastąpić zwykłą mąką),
  • 1 łyżka mirin (japońskie wino ryżowe – ja zastąpiłam białym winem),
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
 
Makaron udon ugotować według przepisu na opakowaniu. Osączyć i skropić olejem sezamowym.
Przygotować marynatę, mieszając kecap manis lub sos hoisin z winem, mąką, solą i pieprzem. Mięso pokroić na małe paseczki i zalać marynatą.
Cebulę pokroić w piórka, a papryki w podłużne, cienkie paski.
Na dużym ogniu w woku rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać paprykę i smażyć 2-3 minuty, następnie wrzucić makaron i mieszając, smażyć jeszcze minutę.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju i usmażyć wołowinę. Smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, aż marynata zacznie gęstnieć i się karmelizować. Wówczas przełożyć mięso do woka z makaronem i dokładnie wymieszać. Gotowe :)

 
* kecap manis to słodki indonezyjski sos sojowy. Można go kupić lub wykonać samemu, mieszając w równych proporcjach ciemny sos sojowy i melasę lub, ewentualnie, cukier trzcinowy. Ja użyłam ciemnego cukru muscovado, który zawiera dużo melasy :)


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Niebo w gębie, jak to mówią. Japońskie i chińskie potrawy zdecydowanie do mnie przemawiają. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja dawno już makaronu udon nie jadłam, zdradzam go z sobą, ale myślę że i tu by soba spokojnie pasował:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czas leci nieubłaganie,niestety.
    jednak smaki nie przemijają.
    a taki obiad ma na pewno niezapomniany smak i aromat ;]



    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chciałabym spróbować tego makaronu :)

    OdpowiedzUsuń