Tortille z grillowanym kurczakiem i guacamole
Uwielbiam guacamole. Jest idealną bazą przekąsek podawanych na stół podczas wizyty znajomych, świetnym dodatkiem do meksykańskich quesadillas, a także może być pysznym nadzieniem do podawanych na obiad tortilli. Nie licząc czasu potrzebnego na zamarynowanie filetów z kurczaka, potrawę robi się naprawdę bardzo szybko. Jestem pewna, że takie tortille posmakują każdemu :)
TORTILLE Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I GUACAMOLE
(przepis na 4 porcje)
- 8 tortilli pszennych (kupionych lub zrobionych samodzielnie),
- 500g filetów z piersi kurczaka,
- dip guacamole (zrobiony z 2 awokado),
- sałata lodowa lub rzymska,
- ok. 150g jogurtu greckiego (może być light),
- skórka i sok z 2 limonek,
- świeżo mielony pieprz,
- sól,
- 2 łyżki oliwy
Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami , pokroić w paski, natrzeć solą, sporą ilością mielonego pieprzu i skórką startą z limonki. Skropić sokiem z limonki, wymieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Kurczaka usmażyć na lekko natłuszczonej patelni (najlepiej grillowej). Tortille każdą z osobna zwilżyć wodą i kłaść na mocno nagrzaną, suchą patelnię, po kilka sekund z każdej strony, aby się zagrzała i zmiękła. Na każdą tortillę nakładać łyżkę guacamole, trochę sałaty i po 2-3 paseczki kurczaka. Polać odrobiną jogurtu, zawinąć i od razu podawać.
(na podstawie przepisu stąd, z moimi drobnymi zmianami)
1 komentarze
Skusiłabym się na to połączenie - fantastyczne zdjęcia !
OdpowiedzUsuń