Naleśniki bretońskie
Galette to nazwa zarówno słodkiego rustykalnego ciasta, jak i naleśnika z mąki gryczanej, podawane z różnymi wytrawnymi nadzieniami. Naleśniki te pochodzą z Bretanii, obszaru Francji najbardziej wysuniętego na zachód, choć aktualnie potrawa ta jest popularna w całym kraju.
Nadzienie naleśników może być przeróżne, często stosuje się rozmaite żółte sery, wędliny, ricottę lub wędzonego łososia. Najbardziej popularna wersja to tzw. galette complète, czyli naleśnik nadziewany szynką, serem i jajkiem. Jajko to w oryginalnej wersji powinno być sadzone bezpośrednio na smażącym się naleśniku, ale przyznam szczerze, że mnie ta sztuka się nie udała, bo białko nie chciało się ściąć bez przypalenia naleśnika u dołu (mimo zmniejszenia ognia do prawie minimum). Dlatego po nieudanej próbie postanowiłam trochę oszukać i usmażyć jajka osobno na patelni ;)
Takie naleśniki są bardzo smaczne i naprawdę nieźle sycące. W przyszłości na pewno wypróbuję też inne wersje nadzienia :)
NALEŚNIKI BRETOŃSKIE
(przepis na 4 sztuki)
- 2/3 szklanki mąki gryczanej,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 1 szklanka cydru,
- ½ szklanki mleka,
- szczypta soli,
- masło klarowane do smażenia
dodatki:
- 4 jajka,
- 8 plasterków szynki,
- 150g żółtego sera (np. emmentaler),
- świeżo mielony pieprz
Obie mąki, jajka, cydr, mleko i sól wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut i ponownie zamieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać jeszcze trochę cydru lub mleka. Przygotować dodatki. Jajka usmażyć na patelni, na odrobinie masła, tak aby białko było ścięte, a żółtko nadal płynne. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mocno rozgrzaną patelnię posmarować masłem klarowanym. Wylać chochelkę ciasta i równomiernie rozprowadzić. Gdy naleśnik zetnie się z jednej strony, podważyć go szeroką łopatką i obrócić. Natychmiast nałożyć na środek naleśnika 2 plastry szynki i 1 sadzone jajko, dookoła obłożyć startym serem. Za pomocą łopatki złożyć kolejno cztery boki naleśnika do środka. Zdjąć naleśnik na talerz, oprószyć pieprzem. W ten sam sposób przygotować pozostałe naleśniki.
2 komentarze
Świetne naleśniki ! Nie znałam takich. Podoba mi się ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa również ich nie znałam, a wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń