Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pissaladière

By 17:20 , , ,

Pissaladière to pyszna zapiekanka pochodząca z Nicei, miasta leżącego na południu Francji. Na pierwszy rzut oka budzi skojarzenia z włoską pizzą, jednak ciasto w pissaladière jest zwykle grubsze i bardziej puszyste. Podstawowymi składnikami pissaladière jest duża ilość duszonej cebuli doprawionej czosnkiem i tymiankiem. Na wierzchu placka układa się charakterystyczny wzorek z filecików anchois i czarnych oliwek. 
Szczerze mówiąc, nie spodziewaliśmy się, że z pozoru zwykła buła z cebulą będzie nam aż tak bardzo smakować. Na pewno jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu, bo pissaladière po raz kolejny udowadnia, że z kilku składników można zrobić coś naprawdę wyjątkowego :) 



PISSALADIERE
  • 200g mąki,
  • 12g świeżych drożdży,
  • 100ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • spora szczypta soli

wierzch:
  • 800g cebuli,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku, szczypta suszonego tymianku,
  • 1 mały słoiczek anchois,
  • ½ słoika czarnych drylowanych oliwek, 
  • oliwa, 
  • sól i pieprz 


Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka. Na dużej patelni stopić masło i dodać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę, dodać szczpytę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Cebulę dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez godzinę, aż będzie bardzo miękka i skarmelizowana. Nie dopuścić do przypalenia się cebuli – w razie potrzeby można podlać ją łyżką wody. Na koniec uduszoną cebulę doprawić pieprzem. Nie doprawiać już więcej solą, ponieważ anchois są dość słone. 
W czasie duszenia cebuli przygotować ciasto: drożdże wkruszyć do miski i wlać ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Wymieszać, a gdy drożdże się rozpuszczą, wsypać mąkę, sól i 2 łyżki oliwy. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia. 
Formę 20 x 20 cm (lub trochę większą) wysmarować oliwą. Włożyć do niej ciasto, rozpłaszczając je palcami. Na cieście równomiernie rozprowadzić farsz cebulowy. Fileciki anchois rozłożyć na cieście, tworząc kratkę. W każdej kratce umieścić oliwkę. Pissaladiere pozostawić na około 20 minut, by ciasto podrosło. 
Piec w 220 stopniach przez 20-25 minut.


 Francja od kuchni - konkurs!

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze