Obsługiwane przez usługę Blogger.

Białoruska zupa ziemniaczana

By 10:15 , ,

Bardzo smaczna zupa idealna na jesienno-zimową niepogodę. Ponieważ prócz warzyw zawiera także mięsne pulpety i delikatne kluseczki, z powodzeniem może stanowić kompletny, sycący obiad. W wersji wegetariańskiej mięsne kulki można oczywiście pominąć lub zastąpić je np. parówką sojową ;) 


BIAŁORUSKA ZUPA ZIEMNIACZANA 
(przepis na 4 porcje) 
  • 400g ziemniaków,
  • 1 duża marchew, 
  • 1 duża cebula, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 liść laurowy, 
  • 3 ziarna pieprzu, 
  • 1 łyżeczka domowej vegety,
  • sól do smaku, 
  • natka pietruszki 

kluseczki: 
  • 3 czubate łyżki mąki, 
  • 2 łyżki oleju lub stopionego masła, 
  • 1 jajko, 
  • ok. ½ szklanki wody lub mleka, 
  • szczypta soli, 

pulpety: 
  • 250-300g mielonego mięsa, 
  • ½ cebuli, 
  • 1 małe jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • sól i pieprz 

Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce połówkę cebuli, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, a następnie wilgotnymi dłońmi uformować małe kulki. W garnku zagotować 4 szklanki wody, wrzucić pulpety i gotować 10 minut na małym ogniu. Pulpety wyjąć, a do wody włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz sól do smaku. Gotować 10 minut. W tym czasie na małej patelni stopić masło. Wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojoną w półplasterki marchew. Smażyć na małym ogniu kilka minut, aż cebula będzie miękka i zacznie się lekko rumienić. Cebulę z marchewką dodać do zupy, dodać domową vegetę i całość gotować pod przykryciem jeszcze 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 
Mąkę, jajko, sól, wodę lub mleko oraz masło lub olej wymieszać na dość gęste ciasto. Za pomocą dwóch łyżeczek kłaść do zupy małe kluseczki. Gotować 2 minuty, następnie włożyć przygotowane wcześniej pulepty i gotować jeszcze 1-2 minuty. 
Przed podaniem posypać natką pietruszki. 


(źródło: mniammniam)

Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Wygląda pysznie. To może być super propozycja na zimę, żeby uatrakcyjnić jarzynówkę, gdy nie ma świeżych warzyw. Ogólnie bardzo mi się podobają Twoje przepisy, często z nich gotuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. 4 szklanki to nie za mało wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 4 porcje nie, poza tym zupa wychodzi raczej gęsta. Oczywiście jeśli ktoś woli rzadszą, to wówczas pod koniec można dolać więcej wody, wszystko zależy od indywidualnych preferencji :)

      Usuń
  3. Jest pyszna. Wlasnie skonczylam, wszystko zgodnie z przepisem - oprocz domowej wegety dodalam kostke rosolowa bo nie mialam wyboru. Na pewno bede wracac. Dzieki za przepis (przy okazji super zdjecie, to ono mnie zachecilo do wyprobowania)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Robiłam zupę z Pani przepisu już kilka razy - za każdym razem wychodzi pyszna. Wpisała się już na stałe w jadłospis mojej rodziny. Dziękuję za podzielenie się przepisem :)Edyta

    OdpowiedzUsuń