Zupa cytrynowa z klopsikami wołowymi
Dziś pora na kolejną pożywną i sycącą zupę. Jest to przepis pochodzący ponoć z Bośni, ale różne warianty zupy cytrynowej znane są tak naprawdę na całym półwyspie bałkańskim (kilka lat temu przygotowywałam pyszną grecką zupę cytrynową - warto wypróbować!). Do tej zupy podałam także ryż, ponieważ idealnie pasował. Całość stanowiła naprawdę sycącą zupę, która z powodzeniem może stanowić cały obiad.
zupa cytrynowa z klopsikami |
ZUPA CYTRYNOWA Z KLOPSIKAMI WOŁOWYMI
(przepis na 4 porcje)
- 400g mielonej wołowiny,
- ok. 150g ryżu,
- 4 szklanki rosołu drobiowego,
- 3 żółtka,
- sok z ½ cytryny (lub więcej, wg uznania),
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz,
- oliwa do smażenia,
- natka pietruszki
Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać dokładnie razem z mięsem, dodając 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wilgotnymi dłońmi uformować małe klopsiki i usmażyć je na niewielkiej ilości oliwy. Gdy będą gotowe, osączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
W garnku stopić masło, dodać mąkę i smażyć na małym ogniu, mieszając, około pół minuty. Stopniowo wlewać rosół, cały czas mieszając trzepaczką (jeśli mimo wszystko powstaną jakieś grudki, można wszystko zmiksować blenderem). Zupę zdjąć z ognia. Żółtka roztrzepać z sokiem z cytryny, dodając kilka łyżek gorącej zupy. Wlać do garnka z pozostałą zupą, intensywnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem, a jeśli wolimy bardziej kwaskowatą zupę, można dodać jeszcze trochę soku z cytryny. Do zupy dodać usmażone wcześniej klopsiki i całość delikatnie podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
Zupę podawać z ugotowanym ryżem, posypaną natką pietruszki.
(przepis podpatrzony u Grumków)
2 komentarze
Zupa cytrynowa jest pyszna!
OdpowiedzUsuńNa widok tej zupki zrobiłam się baaardzo głodna :)
OdpowiedzUsuń