Surówka z czerwonej kapusty i węgierek
Surówkę z czerwonej kapusty zna chyba każdy, ale dodatek śliwek węgierek przestawia ją w nowej, jesiennej odsłonie :) Taka surówka ze słodkawym akcentem doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw, od wegetariańskich kotletów po tradycyjnego schabowego.
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I WĘGIEREK
(4 porcje)
- ½ niedużej główki czerwonej kapusty,
- 1 duże jabłko,
- garść śliwek węgierek,
- 2-3 łyżki oliwy (użyłam oleju rydzowego),
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego),
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- sól i pieprz
Kapustę poszatkować na cieniutkie paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą i cukrem, dodać sól i pieprz do smaku. Sosem polać kapustę i jabłko, dokładnie wymieszać. Umyte śliwki wypestkować i pokroić w paseczki, dodać do surówki i delikatnie przemieszać.
(inspirowane przepisem ze starego „Poradnika Domowego”)
2 komentarze
Na pewno jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe! Przemawia do mnie takie połączenie ;)
OdpowiedzUsuń