Obsługiwane przez usługę Blogger.

Meksykańskie zapiekanki molletes

By 10:39 , , ,

A oto najbardziej znany w Meksyku pomysł na wykorzystanie bułeczek bolillos, czyli zapiekanki molletes. Nieco przypominają mi nasze polskie zapiekanki, tyle że zamiast pieczarek jest odsmażana fasola, a zamiast ketchupu salsa pico de gallo, czyli drobno posiekane pomidory z cebulką ;) oczywiście finalny smak nie przypomina naszych zapiekanek, ale molletes są naprawdę bardzo smaczną i sycącą przekąską. Jeśli pokusiliście się o upieczenie bolillos, koniecznie powinniście wypróbować i ten przepis. Jeśli nie... To molletes wyjdą smaczne także przy użyciu zwykłych pszennych bułek z piekarni ;)

molletes - meksykańskie zapiekanki


MOLLETES - MEKSYKAŃSKIE ZAPIEKANKI
  • 3 bułki bolillos,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli,
  • olej do smażenia,
  • 1 niepełna łyżeczka kuminu,
  • 1/2 - 1 papryczki chili (najlepiej jalapeno),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz,
  • 150 g sera cheddar,
  • 3 dojrzałe pomidory,
  • natka pietruszki lub kolendra 
Najpierw trzeba przygotować salsę pico de gallo: Pomidory przekroić na ćwiartki, usunąć część nasienną, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać połowę drobno posiekanej cebuli i 3-4 łyżki posiekanej natki lub kolendry. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.

Odsmażana fasola: Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać pozostałą połowę posiekanej cebuli i smażyć kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili (bez gniazd nasiennych), smażyć kilkanaście sekund, następnie wlać fasolę prosto z puszki, wraz z zalewą. Dodać ok. 2/3 szklanki wody, kumin i słodką paprykę w proszku. Smażyć kilkanaście minut, rozgniatając fasolę widelcem lub łopatką, aż całość się zagęści i będzie miało konsystencję gęstej papki. Uwaga: odsmażana fasola nie powinna być jednolitą papką, część fasoli nie powinna być całkowicie rozgnieciona. 
Na koniec doprawić fasolę oregano, solą i pieprzem.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bułki przekroić na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą bułkę nałożyć porcję fasoli i rozsmarować. Posypać startym serem. Piec ok. 15 minut, aż ser się stopi.

Ciepłe zapiekanki molletes podawać z przygotowaną wcześniej salsą pico de gallo.


 

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Aż się głodna zrobiłam!!! Chętnie wypróbuję ten pomysł....

    OdpowiedzUsuń
  2. Omojbosz. Niedawno zjadlam lunch, ale i tak pociekla mi slinka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna mam ochote na cos w tym stylu <3
    Nie powinnam tu wchodzic o tej porze.. robie sie glodna!
    :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Troche sie poczepiam ale sporo w tej ksiazce niescislosci, takie raczej wariacje na temat kuchni meksykanskiej. Jaka jest roznica miedzy torta a mollete? Wystarczy wyguglowac obrazki zeby przekonac sie ze jest to po pierwsze roznia sie rodzajem pieczywa: torty zazwyczaj robi sie z kwadratowych wiekszych bulek zwanych teleras a molletes z bolillos. Po drugie torta jest to bula przekrojona i bogato nadziana, ktora przygotowuje sie na goracej blasze, a mollete to po naszemu po prostu zapiekanka serowa z piekarnika i tradycyjnie zawiera jedynie frijoles refritos y ser - podaje sie z salsa pico de gallo (pomidor, jalapeño i cebula drobno siekane w kostke).

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie! Muszę sobie spisać przepis i zrobić.

    OdpowiedzUsuń